Bodrum can çekişiyor

Parsel Parsel kitabım çıkalı birkaç ay oldu.
Orada Ankara''nın Melih Gökçek döneminde nasıl belli kişilere yağmalandığını anlattım. Bir kere çıkıp da yalanlayamadı.
Dava bile açamadı.
Fakat kitabı yazdıktan sonra gördüm ki aynı durumlar Türkiye''nin dört bir yanında yaşanıyor.
Rant uğruna paha biçilemez topraklar tanıdıklara otel, rezidans, villa vs. yapsın diye veriliyor.
Bunun son örneğini Bodrum''da gördüm.
Haberiniz var mı bilmiyorum…
Bodrum Ortakent Mahallesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı''nca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan "Çevre Düzeni Planı Değişikliği" ve "Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği" kararnamesi ile yapılaşmaya açılacak.
Yüzölçümü toplamı 1 milyon 102 bin metrekare olan ada ve parsellerin tamamı "III. Derece Doğal Sit" alanı.
Ayrıca alanın 35 bin metrekaresi "I. ve III. Derece Arkeolojik Sit" alanı olarak tanımlanmış durumda ve alanda 3 adet "Tescilli Anıt Yapı" bulunuyor.
İmar planlarında tamamı "Ağaçlandırılacak Alan", "Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan" ve "Arıtma Tesisi" olarak kamu ortak kullanımına ayrılmış olan bu alanlar, kararnamelerde yapılan değişikliklerle "Gelişme Konut Alanı, Otel Alanı, Ticaret Alanı, Ticaret-Turizm-Konut Alanı, Özel Sağlık Tesis Alanı, İçme Suyu Tesis Alanı, Rekreasyon Alanı ve Yol" olarak düzenlendi.
Bodrum''un akciğeri ve en gözde mahallesi Ortakent''in arazileri yapılaşmanın çılgın projelerine ve devasa iş makinelerinin insafına sunulmak üzere.
Bu konuda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) hemen harekete geçti.
Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı''na dava açtı. Dava dilekçesinde, yürütmenin durdurulmasını ve sonrasında da bu planların iptali istendi. Buna hemen karşı hamle geldi. Yeni bir plan askıya çıkarıldı. TMMOB şimdi bu planlara da dava açmaya hazırlanıyor.
Çünkü yapılan gözlemlere göre yapılaşmaya açılan yerlerin tamamı "III. Derece Doğal Sit" alanı. Alanın 35 bin metrekaresi "I. ve III. Derece Arkeolojik Sit" olarak kabul edilmiş ve alanda 3 adet "tescilli anıt yapı" bulunuyor.
Muğla Çevre Platformu da (MUÇEP) bölgeyle ilgili bir açıklama yaparak arazinin neden değerli olduğunu duyurdu.
Açıklamayı özetle aktarmak istiyorum:
- Alanda, Anayasa''nın 90. maddesi itibariyle kanun hükmünde olan, Türkiye''nin de imzacısı ve tarafı olduğu "Avrupa''nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi" (Bern Sözleşmesi) ile koruma altına alınmış türlerden Falconiformes familyasından 4 adet kerkenez ve bir çift yılan kartalı gözlemlenmiştir
- Adını da Bodrum''dan alan Halikarnas esmeri kelebeği de alanda gözlemlenmiş ve kaydedilmiştir. Dünyada sadece Bodrum ve Nisiros arasında yaşayan bu tür, Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli küresel ölçekte tehlike altında (EN) olarak belirlenmiştir.
- Bitki örtüsü açısından, makiler, garig, frigana karakterinde olduğu kadar odunsu maki türlerinden sakız, menengiç "delice" zeytin, kermes meşesi ve çiçekli makilerden de (örneğin laden türleri) pek çok tür bulunmaktadır.
- Alanda aynı zamanda yetişkin meşeler, ahlatlar ve zeytinler gözlenmiştir.
- Yoğun yapılaşma içinde ve neredeyse şehrin göbeğinde, bu alan fauna flora açısından oldukça canlı ve dengeli bir doğal yaşam barındırmaktadır. Alandaki gözlemler, doğal yapı ve canlı yaşamı itibariyle kendini rehabilite etme, iklim krizi karşısında dayanıklılık gibi konularda da çok iyi bir örnektir.
- Kalıntı ve yeni buğday ve yulaf varlıkları; çıplak gözle bile rahatlıkla seçilebilen tarım alanları, teraslamalar; suyun akış ve tutulumları değerlendirilerek yapılmış uygulamalar itibariyle de burası Bodrum''un agrokültürel mirası açısından da çok değerli ve çalışılması gereken bir alandır.
- Yaptığımız kısa ön çalışma bile Bodrum''un burayı kaybetmeyi göze alamayacağını göstermektedir.
Bakın değerli okuyucularım…
Paha biçilemez bir alan 52 milyon lira gibi bir paraya yok edilecek.
Türkiye''de burjuvazinin mütecavizine zaten yıllardır uğrayan Bodrum, daha fazla yapılaşmaya, daha fazla betona daha fazla kirliliğe, daha fazla kötülüğe boğulacak.
Mesele Bodrum değil.
Mesele zihniyet.
Anlatmak istediğim de bu.
Çünkü Kanal İstanbul ne ise bu da o…
Ankara''daki parsel parsel ne ise bu da o…
İşkencedere Vadisi''nde yapılan ne ise bu da o…
Ordu Fatsa altın madeninde fındık bahçelerine yapılan ne ise…
Kazdağları''nda yapılan ne ise…
Kuzey Ormanları''nda yapılan ne ise…
Atatürk Orman Çiftliği''ne yapılan ne ise bu da tam olarak o.
Yazayım mı daha?
Gerisini siz getirin…

Yazarın Diğer Yazıları