Suçu doğaya atmayın. Felaket bu yüzden yaşandı

Suçu doğaya atmayın. Felaket bu yüzden yaşandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öztürk, "400m genişlikteki yatağı 15m genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk Kastamonu''nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketi ile ilgili Twitter hesabından önemli açıklamalar yaptı. 400 metrelik dere yatağı yıllar içinde 15 metreye düşürüldüğünün altını çizen Öztürk, bu sebeple suyun 7-10 metre yüksekliğe ulaşarak afete neden olduğunu kaydetti.

Yaşanan felaketin nedenini tek tek açıklayan Öztürk şunları söyledi:

"Kastamonu Bozkurt’ta sel felaketini şiddetlendiren tüm olumsuzluklar (dere üzerinde köprüler, kereste depoları, betonlaşmalar, binalaşmalar, daraltmalar, ağaç kökleri ve benzerleri) uzmanlar tarafından belirlenmeli."

"Dere yatağında imara izin verilmemeliydi." diyen Öztürk,Coğrafi Bilgi Sistemleri ile sel felaketi riski olan yerleşim bölgeleri tespit etmek mümkün olduğunu hatırlattı.

Öztürk bölgede meydana gelen sel felaketinin sebebini ise Deprem Bilimci ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Ramazan Demirtaş''ın paylaştığı veriler ile açıkladı:

"1. Ezine Çayı seli nasıl afete dönüştü?
-Taşkınovası yatak genişliği; 400m
-Daraltılmış güncel yatak genişliği; 15m
-Suyun tırmanma yüksekliği, 7-10m
400m genişlikteki yatağı 15m genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur."

"Bu felaketi anormalleştiren tüm tuzaklar ortaya konmalı." diyen Öztürk paylaştığı video''daakıntıda görülen kerestelere dikkati çekerek şunları söyledi:

"Memba kısmında kereste deposu olup olmadığı, varsa kereste deposunun, sel felaketinin şiddetlenmesi üzerine etkisi mutlaka ama mutlaka incelenmeli. Video görüntülerinde kereste görüntülerine dikkat."

Tomrukların selden etkilenmeyecek yerlerde depolanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, aksi halde tomrukların sel felaketini şiddetlendireceğini de belirtti.

Yanlış şehir planlamasına ilişkin sel felaketinin yaşandığı bölgeden bir fotoğraf paylaşan Öztürk "5 bin nüfüslu bir şehirde imar, planlama birimi yanında teknik kadro dahi yetersiz." dedi.

Şehrin dere yatağına kurulduğunu vurgulayan öztürk heyelan riskine karşı da uyarıda bulundu. 

 

Dere yatakları üzerine yanlış yanlış şekilde yapılan köprülerin felaketi şiddetlendireceğini öyşeyen Öztürk, bu durum ille ilgili sel felaketinde kaydedilmiş bir videoyu paylaştı. Videoda yanlış yapılan köprünün yıkılması ve sürüklenmesi sonucu su akışına engel olduğu görülürken Öztürk, "Tüm bunlar tek tek incelenmeli." dedi.

Öztürk açıklamalarına şöyle devam etti:
"

Dere üzerinde iki adet HES olduğu iddia edilmektedir. Bu HES''lerin sel felaketini tetikleyip tetiklemediği mutlaka ama mutlaka incelemeye alınmalı.

Sel felaketini tetikleyen nedenleri;
-İncelemez,
-Tespit etmezseniz,
güvenli çözümler üretmezseniz ve muhtemel sel felaketlerini önleyemezsiniz.

''Tesislerimizi ve arazilerimizi korumak amacıyla barajlarımız kapatılmış regülatör kapaklarımız açılmıştır'' Bu mesaj mutlaka ama mutlaka sorgulanmalı.

Bölgeye 24 saat içinde 430 kg yağmur suyu düşmüştür. Bu yağış şiddeti çok çok yüksek.
Ayrıca aynı saatlerde bir ara saatte düşen yağış miktarı 120 kg olmuştur.

Sel felaketi tedrici gelişir ve felakete dönüşür.

Bozkurt''da görülen selin 1-2 dakika içinde felakete dönüştüğü görülmektedir.
 
Bu yüzden sel felaketini şiddetlendiren tüm nedenler tespit edilmeli. Aksi havanda su dövmek olur.

Dere yatakları yerleşime açılmaz. Derelerde sel suları akar kendi orijinal yatağını bulur."

BU OLAYLAR DAHA SIK, ŞİDDETLİ VE ANİ OLACAK

Kraków ile Bozkurt''un şehir planlamasını fotoğraflarla kıyaslayan Öztürk, "Soldaki resim Kraków, Sağdaki resim Bozkurt. Krakow yeşil koridora dönüştürülmüş Bozkurt ise betonlaştırılmış Şehirleşme bakışımızı değiştirmediğimiz sürece bu vakalar olacak. Küresel ısınmanın etkisiyle bu olaylar daha sık, şiddetli ve ani olacak" diyerek açıklamasını noktaladı.

 

 

 

İlgili Haberler