Bu grupta olan kişiler ÖTV ödemeden yarı fiyatına otomobil alabilecek! İşte başvuru şartları ve işlemler…

Bu grupta olan kişiler ÖTV ödemeden yarı fiyatına otomobil alabilecek! İşte başvuru şartları ve işlemler…
Son zamanlarda yükselişe geçen ham madde fiyatları hayatın her alanında maliyet artışına yol açıyor. Bu ekonomik durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri kuşkusuz ki otomotiv. Araç fiyatlarını etkileyen faktörlerin arasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de bulunuyor ancak bazı durumlarda bu vergiden muaf olunabiliyor. Peki, ÖTV ödemeden araç nasıl alınır?

Ülkemizde sıfır araç almayı planlıyorsanız ÖTV ödemeyi göze almalısınız fakat bazı istisnai durumlarda bu vergiden muaf olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte, "ÖTV ödemeden araç nasıl alınır?" sorusunun yanıtı...

ÖTV NEDİR?

ÖTV, lüks olarak nitelendirilen belirli mal veya ürünler üzerinden belirli bir oranda alınan harcama vergisi. Bu kapsamda araba alım satım işlemleri de ÖTV''ye tabi tutuluyor.

ÖTV ÖDEMEDEN NASIL ARAÇ ALINIR?

Ülkemizde engelli vatandaşların hayat şartlarını kolaylaştırmak için hazırlanan bazı düzenlemeler bulunuyor. ÖTV ödemeden araç almak da bu düzenlemelerden biri. Bu kapsamda engelli vatandaşlar, belirlenen koşulları sağlamaları durumunda ÖTV ödemeden araç satın alabiliyor. Bu düzenlemeden %40 ve üzeri oranda engelli raporu olanlar ile %90 ve üzeri oranda engelli raporu olanlar farklı şekillerde yararlanabiliyor.

%40 VE ÜZERİ ENGELLİ RAPORU İLE ARAÇ ALMAK

Öncelikle %40 ve üzeri engeli bulunan kişilerin ÖTV ödemeden araç satın alabilmek için engelli olduklarını ispatlayan bir rapor alması gerekiyor. Bu rapor ise sadece yetkili hastanelerden alınabiliyor. Raporda engelli vatandaşın araç kullanabilecek durumda olduğunu belirten bir ibare olması isteniyor. Bu raporu alan engelli bireylerin ayrıca H sınıfı ehliyete sahip olması şartı da aranıyor. Tüm bu şartları sağlayan vatandaşlar ÖTV ödemeden yalnızca kendi adlarına araç satın alabiliyor.

%90 VE ÜZERİ ENGELLİ RAPORU İLE ARAÇ ALMAK

%90 engeli olan bireylerin de yetkili hastanelerden rapor alması ve H sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Burada farklı olan durum birey engelinden dolayı aracı kullanamıyorsa kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan akrabalarının ÖTV ödemeden araç satın alabilmesi. Aracı alacak kişinin engelli bireyin vasisi olarak atanmış olması ve satın alma işlemi sırasında ikisinin de hazır bulunması isteniyor.

Bu yasa kapsamında alınacak araçların 0 kilometre ve en fazla 1,6 motor hacmine sahip olması gerekiyor. Ayrıca engelli bireyler 5 yıl boyunca bu araçları satamıyor.

 

 

İlgili Haberler