Vatandaşlara sıkılan gazın hesabını verin

Vatandaşlara sıkılan gazın hesabını verin
Vatandaşlara sıkılan gazın hesabını verin

CHP, Taksim’deki Gezi Parkı için milli direnişin karşısında duramayarak geri adım atan iktidarın

CHP, Taksim’deki Gezi Parkı için milli direnişin karşısında duramayarak geri adım atan iktidarın
peşini bırakmıyor. Ana muhalefet, sorumluların tespiti, cezalandırılması için her yolu deneyecek

 

CHP Taksim’de meydana gelen Gezi Parkı olaylarının araştırılması için TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyecek. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, olayın sessizce geçiştirilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Bu kadar büyük bir olayı sessizce geçiştirmemiz mümkün değil. Bu konuyu hemen ele alıp karara bağlarız. Bunun hesabını hükümet vermeli. TBMM bu konuyu ele alıp araştırmalı. Bir ülkede Başbakan her şeye karar verirse olacağı budur” dedi. Demokratik ülkelerde bu tür olaylarda sadece İçişleri Bakanı’nın değil, Hükümetin de görevden düşeceğini ifade eden Serindağ, “Reyhanlı’da 52 vatandaş hayatını kaybetti. Olayı Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü’ne yıktılar. Onu görevden alıp başka göreve verdiler. 52 vatandaşın hayatı bu kadar mı ucuz? Tüm sorumluluk ilçe Emniyet Müdürü’nde mi? Bakan’ın, Başbakan’ın, Hükümetin sorumluluğu yok mu?” diye konuştu.

 


Tek adam

 


Bir ülkede tek bir adamın her şeye karar vermemesi gerektiğini kaydeden Serindağ, şunları söyledi: “Tek adam ne derse o oluyor. Köprü ismine o karar veriyor. Kimin kaç çocuk sahibi olacağına, doğum yöntemlerine o karar veriyor. Tiyatrolarda hangi oyunlar oynanacağına, nerelere hangi heykelin dikileceğine, kupanın stadyumda mı verilmesi gerektiğine Başbakan karar vermemeli. Bu durum sıkıntılı. Başbakan köprü açılışında söyledi; ’kim ne yaparsa yapsın, biz kararımızı verdik, uygulayacağız’ dedi. Başbakan bunu söyledikten sonra mahalli yöneticiler, başta vali olmak üzere bu sözü emir telakki etti. Bu nedenle demokratik haklarını kullanan insanlara orantısız bir şekilde saldırdılar.”

 


Gaz sorusu

 


CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Taksim Gezi Parkı olaylarında “Kaç plastik mermi kullanılmıştır, Kaç ton su, kaç ton gaz, su kullanılmıştır.” diye sordu. Çıray, verdiği soru önergesinde; Taksim Gezi Parkı için yapılan direniş aslında ağaçlarda sembolize edilen bir demokrasi arayışıdır. Bu eylem Anayasa’dan Türk Milleti kavramını çıkarmak, T.C.’yi silmek, dinimizle diyanetimizle oynamak isteyenlere karşı bir uyarıdır. Bu eylemler koskoca Türk devletini bir avuç PKK’lının önünde boyun eğdirmeye çalışanlaradır. Bu eylemde her siyasi görüşten insan vardır” dedi. Meclis’e sunduğu önergede Çıray, “Polise orantısız güç kullanımı emrini kim/kimler vermiştir? Bu kişiler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Kaç polis usulsüz emre itaat etmemiştir ya da istifa etmiştir? Kaç polis hakkında işlem yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

 

“Portakal gazı felç ediyor”

 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, Gezi Parkı olayının ardından İstanbul’da, İzmir’de ve Ankara’da gerçekleşen olaylarda ne kadar biber gazı kullanıldığını sorarken, “Eylemlerde kullanılan biber gazının felce yol açan portakal gazı olduğu ve her zaman kullanılan biber gazından farklı olduğu iddiaları doğru mudur?” sorusunu yöneltti. CHP’li Tanrıkulu, Bakan Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. “İstanbul’daki Gezi Parkı olayının ardından İstanbul’da, İzmir’de ve Ankara’da gerçekleşen olaylarda ne kadar biber gazı kullanılmıştır?” diye soran Tanrıkulu ayrıca şu sorulara yanıt istedi: “Bu eylemlerde kullanılan biber gazının felce yol açan portakal gazı olduğu ve her zaman kullanılan biber gazından farklı olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise felce yol açan portakal gazı neden kullanılmıştır? Bakanlığınız stoklarında portakal gazı var mıdır? Varsa miktarı nedir?”