Buğday üretimi yüzde 5 azaldı!

Buğday üretimi yüzde 5 azaldı!
TÜİK’in açıkladığı rakamlar tarımsal üretimin geldiği son durumu gözler önüne serdi. Buğday üretimi 2019 yılında yüzde 5 azalırken, yemeklik bakla üretiminde düşüş yüzde 7,1 oldu.

Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığı artarken TÜİK’in açıkladığı veriler dikkat çekti. Açıklanan bitkisel üretim rakamlarına göre buğday üretimi yüzde 5 azalarak 19 milyon ton seviyesine geldi. Yemeklik bakla üretiminde azalış ise yıllık bazda yüzde 7,1’e kadar geldi. Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin vergisiz buğday ithalatı yetkisinin 1,5 milyon tona çıkarılması tepki çekmişti.

Üretim miktarları, 2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %1,4, sebzelerde %3,5, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %0,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 63,8 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

TAHIL ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

Tahıl ürünleri üretim miktarları 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi %5 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton, çavdar üretimi %3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi %1,9 oranında artarak 265 bin ton oldu.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla %7,1 oranında azalarak yaklaşık 5,5 bin ton, yeşil mercimek %1,5 oranında artarak 43,6 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %9,4 oranında artarak yaklaşık 5 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan soya üretimi %7,1 oranında artarak 150 bin ton oldu.

Tütün üretimi %7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretimi ise %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleşti.