Burası Diyarbakır! Başarıp ulaşanlar hayran kalıyor

Burası Diyarbakır! Başarıp ulaşanlar hayran kalıyor
Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki Birkleyn Mağaraları doğal ve tarihi güzellikleriyle görenleri büyülüyor. 8 bin yıllık geçmişi olduğu bilinen ve Büyük İskender'in Doğu seferi sırasında askerleriyle konakladığı rivayet edilen bölge keşfedilmeyi bekliyor.

Zorlu bir tırmanışın ardından ulaşılabilen mağaraları.

Tertemiz suyu ve tarihin izlerini barındıran kabartmalarıyla dikkat çekiyor.

akp3bxx6re-xfvgxj9z0ua.jpg

Mağaranın içindeki fotoğraflar, Diyarbakır'lı bir grup doğasever tarafından çekildi. 

Doğasever Nizamettin Pirinççioğlu, kentin değerlerini belgelemeye çalıştıklarını söyledi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki Birkleyn Mağaraları bölgesi; keşfedilmeyi bekliyor.Birkleyn Mağaraları; arkeolojik SİT alanları listesinde yer alıyor.

Bölge; doğal güzellikleri ve 8 bin yıllık geçmişiyle doğaseverlerin uğrak noktalarından biri...

m3b3vqs-pueie98-5kehfa.jpg

Bölgeyi ziyaret edenler; doğa yürüyüşü yapıp kayalıkları tırmandıktan sonra mağaları geziyor.

Bölge halkı, Birkleyn Mağaraları'nın koruam altına alınmasını istiyor.

Tigris bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Başkanı Ali Alioğlu, "Biz doğa kulüpleri olarak bu tür yerlerin keşfedilmesini ve turizme açılmasını istiyoruz. İnsanlar bu bölgelere gelip keşfetsinler şehrin gürültüsünden karmaşığından çıkıp biraz daha kendilerini iyi hissedecek yerlerdir" dedi.

t14gzm0pq0a8tio-ac6npg.jpg

Tema Vakfı Kayapınar Sorumlusu Nujen Balta, "Doğasıyla çevresiyle oldukça güzel bir yer. Bölgemiz için gerçekten doğal güzellik alanı bulunduran bir yer ama çoğu Diyarbakırlı hemşehrilerimizin haberi yok. Pandemi akabinde doğal alanlara çıkılmasıyla duyuldu" şeklinde konuştu.

2cgc4t46-0c4-qxwe6x7lw.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda yer alan bilgilere göre Birkleyn Mağaraları, Türkiye ve hatta bütün Orta Doğu’da tarih ve doğal güzellikler bakımından benzeri olmayan bir yerdir. 

odx2exdyk0ks9p3kjm656g.jpg

Asur Kralları I. Tiglat-pileser ve III. Salman Nassar, coğrafi bölgenin yapısı itibari ile burada kabartma ve çivi yazıtları yaptırarak egemenliklerini belgemişlerdir.

KAYNAK: Nizamettin Kaplan / NTV