Burhan Kuzu: Başkanlık bir kere bizim Anayasamıza uymaz!

Burhan Kuzu: Başkanlık bir kere bizim Anayasamıza uymaz!
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ve Erdoğan'ın başdanışmanı Burhan Kuzu'nun, Özal döneminde 'başkanlık sistemi' için diktatörlük benzetmesi yaptığı ve "başkanlık bir kere bizim Anayasa'mıza uymaz" ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

Gazeteci kökenli olan AKP milletvekili Şamil Tayyar, 19 Haziran 1990 tarihinde Turgut Özal'ın "başkanlık" talebiyle ilgili Milliyet gazetesinde bir haber kaleme aldı. Hukukçuların konuyla ilgili görüşlerine yer veren Tayyar, haberinde "Özal diktatörlüğü mü" başlığını kulandı.

Tayyar o haberinde "Başkent siyasi çevrelerinde başkanlık sisteminin 'Özal Diktatörlüğü'ne yol açacağı öne sürülürken, Özal'ın 'Gerekirse halkoylamasına giderim' sözüyle meclisi hiçe saydığı iddia edildi" ifadelerini kullandı.

PARTİDEN ELİNİ ÇEKMELİ

Özal'ın başlattığı model tartışmasının, ANAP içinde de tartışmalara yol açtığını hatırlatan Tayyar, "ANAP'lılar Cumhurbaşkanı Özal'ın artık hükümet ve partiden elini çekmesi gerektiğini belirttiler" diye yazdı.

Özal'ın "ben de alternatif formülleri uygulamaya koyarım. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi için halkoylamasına giderim" açıklamasını da hatırlatan Tayyar, bu açıklamanın tepkilere yol açtığını belirterek şöyle devam etti:  "Bu açıklamayla Özal'ın TBMM'yi devre dışı bırakarak milletvekillerinin oylarını cebinde görme anlayışıyla hareket ettiği görüşü siyasi kulislere yayıldı"

BURHAN KUZU NE DEMİŞTİ

Tayyar'ın haberinde o dönem başkanlığa karşı çıkan bazı hukukçuların açıklamalarına da yer verildi. Bu hukukçulardan biri de, o dönem İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Kürsüsü Öğretim Üyesi olan "Doç. Dr. Burhan Kuzu'ydu.

Bugünün ateşli "başkanlık" savunucularından olan Kuzu, "Bugünkü yetkilerle cumhurbaşkanının buna hak ve yetkisi yoktur. Buna rağmen böyle bir beyanda bulunması biraz garip gözüküyor. Fakat başka güvendiği bir şey varsa bilemem" demişti.

Kuzu ayrıca ABD örneğini vererek "Bizde böyle bir sistemin olması için anayasada birkaç değişiklik yapmak da yetmez. Çok köklü değişiklikler olması gerekir" diye eklemişti.

İlgili Haberler