Bursa Tahtakale'de neler oluyor?

Bursa Tahtakale'de neler oluyor?
İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, Bursa’nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Tarihi Tahtakale Köylü Pazarı’nda ortaya çıkan tabloyu gözler önüne sererek son noktayı koydu.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, Bursa’nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Tarihi Tahtakale Köylü Pazarı’nda köylüler ile zabıtalar arasında yaşanan gerginlik sonrası ortaya çıkan tabloyu ve yaşanılanları yaptığı basın toplantısında gözler önüne sererek son noktayı koydu.

Bahadır yaptığı açıklamada; “Yüzyıllar boyunca o bölgede kendi yetiştirdikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan dağ köylülerimizin kullandığı tarihi Pazar son yıllarda kaldırımlara mahkum edilerek ve öğleden sonra satış yapmalarına izin verilmeyerek yok edilmeye bir anlamda tarihten silinmeye çalışıldığına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bu Tarihi Köylü Pazarı son olarak, 65 yıldan bu yana ürettiği ürünleri orada satan ve zabıta tarafından ürünleri toplatılan 94 yaşında ki Zeynep Ninemizin gözyaşları ve feryatları ile tekrar gündeme geldi.” dedi.

Konuşmasının devamında kaldırım işgallerine dikkat çeken İYİ Parti Bursa İl Başkanı Yahya Bahadır, Osmangazi ilçesinin her köşesinde seyyar satıcılar cirit atıyorken, birçok sokak ve caddenin kaldırımlarında işgal yüzünden yürünemezken, ana cadde üzerlerine bile kebap masaları rahatlıkla atılırken, Tarihi Camilerimizin etrafı çadırlarla kapatılırken bunları görmeyenlerin, seslerini çıkarmayanların, 94 yaşında neredeyse Cumhuriyetle yaşıt, azmi ve çalışkanlığı ile herkese örnek olacak yapı da bir değere güçlerini, göstermelerine ülkemizin dört bir yanından tepkiler yağdığını belirtti.

Yapıcı muhalefet anlayışı ile çözüm önerilerini de sıralayan Bahadır; “İYİ Parti olarak bizler, kentimizde yaşanan bu sıkıntılara kayıtsız kalamayız. Kendine has bir yapısı olan ve 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip Tahtakale Köylü Pazarı’nı yeniden bir çekim merkezi haline dönüştürmeliyiz. Bu pazara ve satış yapmak için dağ bölgesinden gelen vatandaşlarımıza sahip çıkmalı, tarihi ve kültürel mirası koruyarak daha sağlıklı şartlarda satışlarını yapabilecek şekilde köylü pazarı statüsünü koruyarak yeni bir düzenleme yapmalıyız” dedi.

Tarihi hanın yeniden aslına uygun hale gelmesini için Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne önerge verdiklerini açıklayan Bahadır, “Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesinin ortak bir çalışma yürüterek kangren haline gelen, Tarihi Tahtakale Köylü Pazarı sorununun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını, kültürel mirasımız, dağ bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız ve Bursalı hemşerilerimiz adına ivedilikle istiyoruz” dedi.

BELEDİYE MECLİSİNE SORU ÖNERGESİ

Bahadır, konuyu belediye meclisine de taşıdı. İYİ Partili Bahadır'ın Meclis'e sunduğu önerge şöyle:

"Osmanlıdan önce Bizans Dönemi’nde Taht-El Kale ismi ile adlandırılan, Osmanlı döneminden bu yana yüzlerce yıl Tahtakale Köylü Pazarı olarak dağ köylerinden gelen vatandaşların geçim kaynağı olarak önemli bir pazar haline gelen alan, 1998 yılında Tahtakale Hanı’nda çıkan yangın ile yok olmuştu. O tarihten bu yana Tarihi Tahtakale Köylü Pazarı’nı kullanan köylülerimiz ürünlerini satma konusunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kaldılar.

Son olarak yaklaşık 65 yıldan bu yana Tahtakale Köylü Pazarında ürettiği ürünleri satan, son yıllarda kaldırımda satış yapması için yer gösterilen, satış için uygun görülen saat dilimi geçtiği için 94 yaşında ki Zeynep Ninemize yapılan insanlık dışı uygulama hepimizi üzmüş, neredeyse Cumhuriyetle yaşıt ninemizin akıttığı gözyaşları kamu vicdanında tarifi imkânsız yaralar açmıştır. Çarşamba semti başta olmak üzere şehrin dört bir tarafında ana caddelerin kaldırımlarında yapılan işgallere göz yuman ilçe belediyelerimizin bu yaşlı insanımıza bu şekilde davranılması sosyal belediyecilik anlayışından ne kadar uzak olunduğunun açık bir göstergesidir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde bu yaşananlara kayıtsız kalamayacağımız ortadadır. Bu düşüncelerle, yüzyıllar boyunca Tahtakale köylü pazarı olarak adlandırılan bu pazara ve satış yapmak için dağ bölgesinden gelen vatandaşlarımıza sahip çıkılması, tarihi ve kültürel mirası koruyarak daha sağlıklı şartlarda satışlarını yapabilecek şekilde köylü pazarı statüsünü koruyarak yeni bir düzenleme yapılması konusunda ilgili ilçe belediyemiz ile birlikte ortak bir çalışma yürütülmesi hususunda verdiğimiz önergemizin ilgili komisyona havalesin gereğini arz ederiz."