BUSKİ’de müdürlere sınavsız atama

BUSKİ’de müdürlere sınavsız atama
Sayıştay raporunda Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile ilgili önemli ifadeler bulunuyor. Raporda, müdürlerin sınavsız terfi ettiği ortaya çıkarken, faiz giderlerinin ise iki yıl içinde 4,4 milyon liradan 62 milyon liraya çıktığı belirtildi.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (BUSKİ) müdürlerin “sınavsız” terfi ettiği ortaya çıktı. Kurumdaki usulsüzlükler bununla da sınırlı kalmadı.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Sayıştay 2017 yılı Denetim Raporu’na göre, BUSKİ’nin gelirlerinin önemli bir kısmı faiz giderlerine gitti. 2015 yılında 4,4 milyon TL faiz gideri bulunan kurumun iki yıl sonraki faiz gideri tam 62 milyon TL’ye ulaştı.

MÜDÜRLERE BALLI ATAMA

Sayıştay, kurumdaki müdürlerin de ‘ballı atamalarla’ görevlerinden terfi ettirildiğini tespit etti. Buna göre, kurum personel dosyalarının ve atama işlemlerinin incelenmesi sonucunda görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabii şube müdürü ve müdür kadrolarına yazılı ve sözlü sınav yapılmadan doğrudan atama yapıldı.

YANLIŞ MUHASEBE KAYDI

BUSKİ’nin 2017 yılı hesaplarını mercek altına alan Sayıştay, burada da hata tespit etti. Rapora göre, ‘Kişilerden alacaklar hesabındaki’ 46 milyon 851 bin TL, bu hesapla ilgisi bulunmamasına karşın usulüne aykırı bir şekilde yanlış yardımcı kod kullanılarak muhasebeleştirildi.

İnegöl Belediyesi’nden devralınan borçlar da hatalı muhasebeleştirildi. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nin atık su faturasından kaynaklı borçlarından doğan 5 milyon 545 bin TL’lik tutarın BUSKİ’ye devredildiğini ifade eden Sayıştay, bu tutarın da muhasebe kaydının yanlış yapıldığını ve olması gereken bölümde kaydedilmediği ifade etti.

TAŞINMAZLAR NEREDE?

BUSKİ’nin Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı taşınmazlar da kayıt altına alınmadı. Raporun ilgili bölümünde, “Kurumun 139-Diğer Kurum Alacakları Hesabında bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden olan alacaklarına karşılık bu kurumdan alarak devir işlemlerini tamamladığı taşınmazların ilgili varlık hesaplarına kayıtları yapılmamıştır” denildi.