Meydanlarda “hayır” sandıkta “evet”...

Meydanlarda “hayır” sandıkta “evet”...
Meydanlarda “hayır” sandıkta “evet”...

Mısır’da, Cumhurbaşkanı Mursi’yi anayasal düzenlemeler konusunda geri adım atmak zorunda bırakan meydanlardaki kalab

Mısır’da, Cumhurbaşkanı Mursi’yi anayasal düzenlemeler konusunda geri adım atmak zorunda bırakan meydanlardaki kalabalığın iradesi sandığa yansımadı

Mısır’da cumartesi günü ilk turu yapılan anayasa referandumunun resmi olmayan ilk sonuçlarına göre “evet” oyları, “hayır” oylarından fazla çıktı. Seçmenlerin yüzde 56,5’inin yeni anayasaya “evet” derken, yüzde 43,5’luk bölümü de “hayır” oyu kullandı. Yoğun katılım nedeniyle oy kullanma süresi uzatılan referandumda Kahire ve İskenderiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ilde, 6 bin 376 seçim merkezinde yaklaşık 26 milyon seçmen sandık başına gitti. Bazı yargıçların anayasa referandumunu denetlemeyi reddetmesi nedeniyle iki aşamada gerçekleştirilmesi gereken referandumun ikinci turu, 22 Aralık cumartesi günü 17 bölgede yapılacak. İkinci turda yaklaşık 25 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. Anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından Hürriyet ve Adalet Partisi bir kutlama mesajı yayımladı. Liberal ve sol muhalefeti bir araya getiren Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden ise henüz bir açıklama yapılmadı. HAP’ın seçim bürosundan yapılan açıklamada, referandumla icra edilen demokrasinin, Mısır halkının bilinci ve iradesinin göstergesi olduğuna işaret edilen açıklamada, halkın, siyasi ve anayasal istikrarın sağlanmasına yönelik kararlılığını da ortaya koyduğu kaydedildi. Açıklamada, referanduma gölge düşürmeye çalışan bütün girişimlere karşın halk oylamasının, yargı, basın, yerel ve uluslararası gözlemcilerin gözetiminde büyük bir şeffaflık içinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

 

İhvan’dan kutlama
Müslüman Kardeşler Teşkilatı, anayasa referandumunun ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre “evet” oyu çıkmasının ardından Mısır halkına yönelik kutlama mesajı yayımladı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın Kahire Sorumlusu ve Şura Meclisi Üyesi Kerim Rıdvan, açıklanan ilk sonuçların, açık bir “evet” e işaret ettiğini belirterek, Mısır halkının kararlılık ve yurtseverlikle tarih yazmaya devam ettiğini ifade etti. Mısır’daki referandumda, meydanları dolduran on binlerce muhalifin beklentisi boşa çıkarken, bu protestolar sonucunda geri adım atmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Mursi’nin eli de yeniden güçlenmiş oldu.