Cahit Turhan, İstanbul’dan geçen gemi sayısının azaldığını kabul etti

Cahit Turhan, İstanbul’dan geçen gemi sayısının azaldığını kabul etti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul’dan geçen gemi sayısının azaldığını kabul ederek, Gemi geçiş rakamlarında son 15 yılda yüzde 25'lik azalma olduğunu görüyoruz. Yani 48 bin 296'dan 41 binlere düşmüş ama bu gemilerin taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var” dedi.

AKP iktidarının Kanal İstanbul’un yapımı için gerekçe gösterdiği Boğaz’daki gemi trafiği ile ilgili çarpıcı bir itiraf geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısının azaldığını söyledi.

Bakan Turhan, İstanbul Boğazı’ndan son 15 yılda yüzde 25’lik azalma olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Gemi geçiş rakamlarında son 15 yılda yüzde 25'lik azalma olduğunu görüyoruz. Yani 48 bin 296'dan 41 binlere düşmüş ama bu gemilerin taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var. İşte bizi de en fazla korkutan, ürküten geçen yükün miktarı ve geçen yükün içindeki tehlikeli madde miktarı. LNG, doğal gaz, kimyasal madde, petrol, patlayıcı madde taşıyor. 10 yıl önce geçen yükün yüzde 25'iydi tehlikeli madde miktarı, şimdi bu yüzde 35'in üzerine çıktı. Tehlikeli madde miktarında yüzde 11'lik artış var ve bu giderek artıyor."

KANAL İSTANBUL İÇİN YEĞENİNİ ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan daha önce Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamada yeğeninin Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçerken daha fazla süre harcadığından dert yanmıştı. Turhan, “Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat deniz trafiği var’ dedi" şeklinde konuşmuştu.