Çarpıcı rapor açıklandı: Uçurumun eşiğindeyiz

Çarpıcı rapor açıklandı: Uçurumun eşiğindeyiz
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO), hazırladığı  2020 Küresel İklim Raporu'nda 2020'nin şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 3 yıldan biri olduğu belirtildi. Rapora göre pandeminin sebep olduğu ekonomik duraklama dahi iklim değişikliğini ve etkilerini yavaşlatamadı. Rapora ilişkin konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2020'nin sanayi öncesi döneme göre 1,2 santigrat derece daha sıcak olduğunu belirterek, "uçurumun eşiğindeyiz" ifadesini kullandı.

WMO tarafından hazırlanan 2020 Küresel İklim Raporu''na göre, pandeminin sebep olduğu ekonomik duraklama dahi iklim değişikliğini ve etkilerini yavaşlatamadı.

Kasırga, sıcak hava dalgaları, sel ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının yaşandığı 2020 yılı şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 3 yıldan biri oldu.

2015 yılından bu yana geçen 6 yıl ise en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti.

BM GENEL SEKRETERİ ANTONİO: UÇURUMUN EŞİĞİNDEYİZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporun yayımlanlasının ardından düzenlediği basın toplantısında, 2020''nin sanayi öncesi döneme göre 1,2 santigrat derece daha sıcak olduğunu ifade ederek, "uçurumun eşiğindeyiz" dedi.

Küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması ve karbon salımının 2050''ye kadar sıfıra düşürülebilmesi için hükümetlere "iddialı planlar" sunmaları çağrısı yapan Guterres, iklim kriziy ile mücadelede "Bu yıl, eylem yılı olmalı." ifadesini kullandı.

"Zaman hızla tükeniyor"

Paris İklim Anlaşması hedeflerinin uygulanması için "zamanın hızla tükendiğini" hatırlatan Guterres, iklim değişikliğinin gıda güvenliğini de tehlikeye attığını söyledi.

YEŞİL EKONOMİ 25 MİLYON İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Guterres, iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomiye geçişin ise 25 milyon istihdam yaratacağını sözlerine ekledi.

Raporda ayrıca, 2020''nin eylül ayında Kuzey Kutup Dairesinde (Arktik) deniz buzu seviyesi, tarihinin en düşük ikinci seviyesine düştü.

Atlantik Okyanusu''nda geçen sene meydana gelen 30 fırtına en az 400 kişinin hayatını kaybetmesine ve 41 milyar dolar maddi zarara yol açarken, aşırı sıcak hava dalgaları, şiddetli kuraklıklar ve orman yangınları da milyarlarca dolar ekonomik kayba ve birçok can kaybına sebep oldu.

2020 yılının ilk yarısında ise büyük ölçüde hidrometeorolojik tehlikeler ve afetlerden dolayı yaklaşık 9,8 milyon kişi yerinden oldu.

İlgili Haberler