Çavuşoğlu sözde Kürdistan şehitleri için saygı duruşunu savundu!

Çavuşoğlu sözde Kürdistan şehitleri için saygı duruşunu savundu!
Haziran ayında katıldığı Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetiminin yeni başbakanı Neçirvan Barzani'nin yemin töreninde sözde "Kürdistan şehitleri" için saygı duruşunda bulunan Çavuşoğlu, konu ile ilgili verilen soru önergesini yanıtladı.

Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetiminde Mesut Barzani'nin yerine başkan seçilen Neçirvan Barzani'nin 10 Haziran'daki yemin törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, törende sözde “Kürdistan şehitleri” için yapılan saygı duruşuna katılmış ve kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. 

Çavuşoğlu, Neçirvan Barzani'nin yemin töreninde sözde “Kürdistan şehitleri” için saygı duruşunda bulunmasının hemen ardından İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün, konuyla ilgili verdiği soru önergesini bugün cevapladı. 

“IRAK BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİNE KARŞI NEDEN TAVIR ALINMAMIŞTIR?”

Öztürk, 11 Haziran'daki önergesinde Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti: 

1- Zat-ı alinizin katıldığı törende saygı duruşuna eşlik ettiğiniz sözde “Kürdistan şehitleri” kimlerden oluşmaktadır?

2- Saygıda bulunduğunuz sözde “Kürdistan şehitleri” arasında, bölücü örgüt PKK ve YPG'li teröristler bulunmakta mıdır?

3- Program öncesi zat-ı alinize bu durum bildirilmemiş midir? Bildirildiyse, özellikle partinizin “Beka” söylemi ortada iken, sözde şehitleri anma toplantısına neden katıldınız?

4- Bildirilmediyse, yaratılan bu fiili durum için Irak Bölgesel Kürt Yönetimine karşı neden tavır alınmamıştır?

5- Dış politikamızdaki mevkidaşlık ve teamüller dikkate alındığında, bölgesel yönetim başkanlığının yemin töreninde bulunmak, ülkemizin diplomatik saygınlığı açısından bir denklik sorunu yaratmamakta mıdır?

“PEŞMERGE UNSURLARI ANISINA SAYGI DURUŞUNDA BULUNULMUŞTUR”

Öztürk'ün sorularına yönelik açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, saygı duruşunun "Kürdistan şehitleri" için anons edilmesine rağmen, "peşmerge unsurları anısına saygı duruşunda bulunulmuştur" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklaması şu şekilde;

“Tören sırasında DEAŞ'la mücadelede hayatını kaybeden Peşmerge unsurları anısına saygı duruşunda bulunulmuştur. Peşmerge kuvvetleri, Irak Anayasasında tanımlanan IKYB'nin meşru güvenlik yapılanmasıdır. Peşmerge, Irak Ordusuyla ve ülkemizin de dahil olduğu DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu unsurlarıyla birlikte, Irak'ın DEAŞ unsurlarından temizlenmesinde rol oynamış, bu mücadelede Peşmerge unsurlarından hayatını kaybedenler olmuştur. Bu durumu farklı mecralara çekmeye gerek bulunmamaktadır.”

İlgili Haberler