Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesi sona erdi

Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesi sona erdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur'da ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü.

Türkiye saati ile 07.30'da başlayan ve yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesi" dendi.

Bakanlık sözcüsü Heather Nauert, "İki ülke arasındaki sorunları çözmek üzere birlikte çalışma konusunda mutabakata varıldı" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

''Biraz önce muhatabımla görüşme gerçekleştirdim. Ülkeler arasında sorunlar olabilir. Biz Türkiye olarak diplomasi ve diyolagla karşılık anlayıla çözmeyi arzu ettik. Yaklaşımımız böyle oldu. Tehdit ve yaptırımlarla bir sonucu varılamaz. Bunu tekrarladık. Bunun iyi anlaşıldığını anlıyoruz. Pompeo ile nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Sorunların hepsinin bir anda çözülmesi beklenemez.

Birlikte çalışmak konusunda mutabık kaldık. Birlikte adım atmaya, çalışmaya devam edeceğiz. Bu sorunları çözerken başka konuları da değerlendirdik. Yapıcı bir görüşmeydi.''

Çavuşoğlu - Pompeo görüşmesinde başta İzmir'de ev hapsinde tutulan ABD'li Pastör Andrew Brunson'ın durumu, iki Türk bakanın ABD tarafından yaptırım listesine alınması ve Türkiye'ye yeni nesil savaş uçağı F-35 teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören tasarının ABD Senatosu'ndan geçmesi olduğu belirtiliyordu.

ABD ile Türkiye arasındaki kriz, Pastör Brunson'ın serbest bırakılmamasına karşılık, Washington'ın haftaiçi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulama kararıyla tırmandı.

İki bakanın ABD'deki malvarlıkları donduruldu.

 

İlgili Haberler