Eyüp Sultan Türbesi'ndeki çinilerin ‘şeytan figürü var’ denerek hedef gösterildiği o video yeniden gündem oldu

Eyüp Sultan Türbesi'ndeki çinilerin ‘şeytan figürü var’ denerek hedef gösterildiği o video yeniden gündem oldu
Eyüp Sultan Türbesi’nin tarihi çinileri çekiçli saldırıya uğradı. Saldırı, çinilerdeki ‘işlemeli kanatlı Rûmi’ olarak bilinen süslemenin, bir süre önce sosyal medyada ‘şeytan figürü’ olduğu gerekçesiyle hedef gösterilmesinin ardından yapılan uyarılara rağmen yaşandı.

Eyüp Sultan Türbesi’nin tarihi çinilerine yapılan çekiçli saldırı büyük tepki topladı.

Türbeye pazar günü saat 21.30 sıralarında gelen saldırgan, hacet penceresinin sağ ve sol tarafındaki çini levhaların üzerindeki "pençe" motiflerine zarar verdi. Saldırgana türbenin güvenlik görevlileri müdahale etti. Yakalanan saldırgan polise teslim edildi.

Saldırganın, Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nce düzenlenmiş yüzde 80 oranında zihinsel engelli raporu olduğu belirtildi.

Saldırının görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde saldırganın bir anda gelip çekiçle çini levhalara vurduğu görülüyor.

‘ŞEYTAN FİGÜRÜ’ İFADESİYLE HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ

Öte yandan saldırının sosyal medyada ve bir televizyon programında tübenin rumi motiflerinin şeytana benzetilip adres gösterilmesi sonucu gerçekleştiği öne sürüldü.

Sosyal medyada Kasım 2021’de dolaşıma giren bir videoda da söz konusu motifler hedef gösterilmişti.Videoda, türbeyi ziyaretçilerine hitap ettiği görülen bir kişi, söz konusu çinilerde yer alan ‘işlemeli kanatlı Rumi’ motifini eliyle göstererek, “Google’dan şeytan yazıp bakabilir misiniz? Bunu kim yaptı buraya? Bunu bir sormak lazım, ne zamandan beri ihanete uğruyoruz?” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler