Cevaplarını bil(e)mediğimiz sorular...

Öyle bir havaya sokuldu ki 31 Mart sandığı!.. Sanki mahalleye muhtar, beldemize belediye başkanı seçmiyor, referanduma gidiyoruz. Uluslararası platformlarda bile tartışılıp müzakere edilirken kafa yaracak konular miting meydanlarında konuşuluyor. Hal böyle olunca mahalli adayların profili birkaç büyükşehir dışında neredeyse hiç gündeme gelmiyor. Mahalli seçimlere 8 gün kala, AKP iktidarı içinde bulunduğu çok sıkışık durumdan kurtulabilmek için ötekileştirme, düşman kamplara bölme stratejisinin en ilkel metotlarını kullanırken, işi yine Erdoğan'ı onaylama referandumuna getiriyor.

Gazetecilerin de sıcak gündemden kaçma gibi bir lüksü olmadığından bizlerde ister istemez "uydum imama" pozisyonuna düşüyoruz. Oldukça sert bir havada geçen bu seçim sürecinde millî güvenlik konularından olan tank palet fabrikasının Katar ordusuna devredilmesi ve S-400'ler çokça tartışıldı. Hâlâ gündemde, pek de düşmeyecek gibi görünüyor... O zaman, madem kamuoyu önünde açık açık tartışılıyor bizim de bazı sorulara yanıtlar aramak hakkımız;

Soru 1- S-400'lerin alınması konusunda TSK/Genelkurmay'ın görüşü istendi mi, istendiyse yanıtı ne oldu?..

Soru 2- Siyasi irade S-400'lerin alımına karar verdikten sonra ABD ile yaşanan kriz ve f-35 savaş uçaklarının alımındaki belirsizlik durumuna TSK/Genelkurmay nasıl bakıyor, bu konuda görüşü soruldu mu?..

Soru 3- S-400'lerin alımında geri adım atılmayacaksa TSK/Genelkurmay'ın anılan hava savunma sisteminin Türkiye'ye yerleştirilmesi konusunda bir hazırlık planı var mı?.. Varsa nedir?..   

Soru 4- Tank palet fabrikası, Katar ordusuna devredilirken TSK/Genelkurmay'ın görüşü alındı mı?.. Alındıysa nedir?..

Devlet geleneklerimizin ve sistemimizin lime lime edilmeye çalışıldığı bir ortamda bu cevap arayışlarımdan dolayı da lütfen bana gülmeyin!..

***

Daha lokal bir konuya geçelim;

AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, CHP adayı Mansur Yavaş'ın mal varlığını açıklamasının ardından aynı yola başvurdu. O da mal bildirimini gazeteciler vasıtasıyla kamuoyu ile paylaştı. Ancaak, bazı noktaları da karanlıkta bıraktı!..Şöyle;ahmet-takan-belge.jpgÖzhaseki'nin mal bildirimindeki doldurulması gereken  "8" ve "9"ncu maddelere dikkatlice bakın... Madde 8: Mal bildirimine konu teşkil eder. (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilir. Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunur.

Mal Bildirim Formunda Edinilen Malların Kaynağına İlişkin Açıklamalar kısmının doldurulmasıyla ilgili bölüm (9) boş bırakılmış.

Mehmet Özhaseki'nin doldurduğu 8'nci bölüme göre;

"Haseki Tekstil A.Ş.'de ve Hasekioğlu Ev Tekstili'nde yüzde 49'ar, ENTAR 1'de yüzde 99, Besler Tekstil'de yüzde 6,6 kurucu hisse."

Buna göre;

1- Şirketlerinin hisse oranları beyan edilmiş, yasaya göre güncel hisse değerleri beyan edilmemiş. Mal varlığının artış ve azalışında önemli bir değerdir. Olası bir durumda karşılaştırma için kullanılması gerekir. Bunun yanında şirket aktiflerindeki mal varlığı değerlerinin gözükmesi gerekiyor.

2- En önemliside mevcut ortağı olan şirketlerinden beyan tarihi itibariyle ne kadar borçlu ve/veya alacaklı. Olası durumda artış ve azalışlar beyan itibariyle şirket varlıkları içerisinde yer alan alacaklar ile ya da borçlar ile izah edilir. Sırf bu karşılaştırmanın yapılabilmesi için bu alacak ve borçların beyan tarihi itibariyle mahsup edilmeden tek tek bayan edilmesi gerekir.

3- Edilinen Malların Kaynağı ile ilgili açıklama;

Mal Beyanında bu bölüm başlı başına yer alan bir bölüm. Kâr, ücret, miras gibi kaynakların açıklanması gerekiyor. Bu yüzden hissedar olunan şirketlerin son beş yılllık kârları, vergi ödeme durumları şirket bazında açıklanması gerekirdi.

Özetle;

1- Hisse değerleri beyan edilmemiş.

2- Hissedar olduğu şirketlerden alacakve/veya borçları beyan edilmemiş.

3- Mal varlığının kaynakları beyan edilmemiş.

Şimdi, şu sorulara Mehmet Özhaseki'den yanıt bekleyelim;

1- Hisse değerleri beyan edilmesi gerekirken niçin beyan etmediniz?

2- Şirketleriniz hisse değeri nedir? Ve şahsınızın hisse değeri ne kadardır?

3- Bugün itibariyle şirketlerinizden şahsi alacağınız ne kadardır?

4- Bugün itibariyle şirketlere şahsi borcunuz ne kadardır?

5- Hissedar olduğunuz şirketlerinizin son beş yıl da ödemiş olduğu vergi ne kadardır?

6- Hissedar olduğunuz şirketlerden son beş yılda kâr dağıtımı yapıldı mı? Dağıtılmışsa son beş yılda şahsınızın ödemiş olduğu vergi ne kadardır ?

Yandaşlar, bu sorulara cevap bulmak için size de görev düşüyor!..

 

Yazarın Diğer Yazıları