CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan iktidara flaş çağrı. Meclis derhal toplanmalı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan iktidara flaş çağrı. Meclis derhal toplanmalı
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin siyaset üstü bir mesele olarak ele alınması gerektiğini belirterek; "Hükümetin bu hadisedeki tutumunun esaslarının, Millet iradesinin tecelligâhı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde istişareyle belirlenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, Rusya''nın Ukrayna''yı işgali ve gündemdeki diğer gelişmeler hakkında basın toplantısı gerçekleştirdi.

CHP''li Faik Öztrak''ın açıklamaları şöyle:

"Rus ordusunun, Ukrayna topraklarına saldırısının başlamasının üzerinden, 24 saatten fazla süre geçti. Dünyanın ikinci büyük nükleer gücü, Bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, Dünyanın gözleri önünde hedef alıyor. Uluslararası hukuk ayaklar altına alınıyor. Avrupa’nın ortasında insanlar ölüyor. Ukraynada aileler, siviller çaresiz.

Gözleri yaşlı bekliyor. Büyük bir insani krizin başlangıcındayız. Bu krizin ana aktörleri Karadeniz’i paylaştığımız komşularımız. En önemli ekonomik ve ticari ortaklarımız arasındalar. Bölgemizde istikrar ve barış büyük tehdit altında. En önmelisi de, Bu saldırı, dünyanın en büyük nükleer gücüne sahip NATO ittifakına dahil ülkelerin sınırlarında gerçekleşiyor.

Hiç şüphesiz, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, Küresel savaş riskinin zirve yaptığı, En sıkıntılı dönemlerden birini yaşıyoruz. Tüm bu gelişmeler üzerine, Genel Başkanımız dün, Günün erken saatlerinde, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partilerinin Genel Başkanlarıyla, Telefonda bir durum değerlendirmesi yaptı. Grup başkan vekillerimize, Konuya, Meclisin el koyması için girişimde bulunmaları talimatını verdi.

Meclis grubumuzun çabalarıyla açık tutuldu. Ama Saray hükümeti, TBMM’yi bilgilendirmek için hiç kimseyi yollamadı. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın yönetildiği Gazi Meclisimiz, Devre dışı bırakıldı. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Genel Başkanımız ise Denizli’deki programını kesti.

Hızla Ankara’ya döndü. MYK’yı olağanüstü topladı. Toplantıya, CHP Dış Politika Danışma Kurulu üyeleri ile birlikte, TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri de katıldılar. Merkez yönetim Kurulumuz, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin Hukuki ve insani bakımdan kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, Egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, Askeri harekatın derhal durdurulması, Diplomatik müzakerelere hemen başlanmasının Gerekliliğine işaret etti. Rus ordusunun Kiev’e girip demokratik usullerle seçilmiş bir hükümeti değiştirmesi kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu aynı zamanda Genel Başkanımızın Brüksel de söylediği “Dünya demokratları birleşiniz” sözlerinin ne kadar haklı olduğunu gösterdi. Değerli Basın Mensupları, Biz, Atamızın “Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça, Savaş bir cinayettir” düsturundan hareket ediyoruz. Rusya’nın saldırısının, caydırıcı güç üzerine, İnşa edilecek diplomasiyle sonlandırılmasından yanayız. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ve uluslararası hukuka Sıkı sıkıya bağlı kalınması gereğinin altını, Bir kere daha özenle çiziyoruz. Bugün, ne yazık ki, 80 yaşındaki emekli amiraller, “Montrö Sözleşmesinin tüm maddelerine sahip çıkılsın” dediler diye, Halen mahkeme kapılarında süründürülüyorlar. Hükümete bu ayıba derhal son verin diyoruz. Biz, Türkiye’nin Boğazlar hukukunu Bugüne kadar uyguladığı gibi, İtidal içinde uygulaması gerektiğini bir defa daha hatırlatıyoruz. Montrö’nün anahtarının ve sözleşmeyi yorumlama yetkisinin, Bugüne kadar olduğu gibi bu günden sonra da, Türkiye’de olduğunun tartışılamayacağını ifade ediyoruz. Yine Şahsım Hükümetinin Montrö’nün delinmesine yol açacak, Talan İstanbul Projesi’nden vazgeçtiğini, Derhal kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Rusya-Ukrayna çatışmasının Siyaset üstü bir mesele olarak ele alınmasını, hükümetin bu hadisedeki tutumunun esaslarının, Millet iradesinin tecelligâhı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde istişareyle belirlenmesini istiyoruz.

Ayrıca, gelişmelerin her aşamasında Meclisin, icranın başı tarafından Bilgilendirilmesini bekliyoruz. Ayrıca Ukrayna’da bulunan, 20 bine yakın vatandaşımızın Can ve mal güvenliğinin sağlanması ve tahliyesi için, Gereken adımların daha fazla geç kalmadan atıldığını görmek istiyoruz."

İlgili Haberler