CHP’den Avrupa Birliği’ne rapor tepkisi

CHP’den Avrupa Birliği’ne rapor tepkisi
CHP’den Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde kabul edilen Türkiye raporu ile ilgili açıklama geldi. Rapora İYİ Parti, AKP ve MHP ile birlikte ret oyu veren CHP’den yapılan açıklamada raporda ciddi eksiklerin olduğu savunuldu.

CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) Türkiye raporuna karşı ret oyu kullanılması hakkında yazılı açıklama yaptı. CHP'den yapılan açıklamada, AKPM'de kabul edilen Türkiye raporuna CHP'nin görüşlerinin yansıtılmadığını ve eksiklikleri olduğunu belirtildi.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğinin sorgulanması eleştirilen açıklamada, "Muhalefete yapılan baskıyı sadece Öcalan'ın cezaevi koşullarına dayandıran, bir siyasi partinin politik perspektifini muhalefetin diğer tüm bileşenlerini yok sayarak kâğıda döken bir metin halinde konseyin oyuna sunulmuştur" denildi.

CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) Türkiye raporuna karşı ret oyu kullanılması hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ülkemizin üyeliğini sorgulayan bu karar tasarısını bu yönüyle kabul etmediğimizin mutlaka gösterilmesi ve bu yaklaşımın reddedilmesi karar tasarısına olumsuz oy verdik” ifadeleri kullanıldı.

Rapor, 20’ye karşı 72 oyla kabul edildi. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti üyeleri ise rapora karşı ret oyu kullandı.

CHP’DEN YAZILI AÇIKLAMA

Konuyla ilgili tepkiler üzerine CHP’den yapılan yazılı açıklamada, raporun eksiklileri olduğu savunuldu. CHP’nin görüşlerinin rapora yansıtılmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu görüşlerimizin hiçbiri metne yansıtılmamış, karar tasarısı toplumsal muhalefetin partiler dışı dinamiklerini tamamen görmezden gelen, muhalefete yapılan baskıyı da neredeyse sadece Öcalan’ın cezaevi koşullarına dayandıran, bir siyasi partinin politik perspektifini muhalefetin diğer tüm bileşenlerini yok sayarak kağıda döken bir metin halinde konseyin oyuna sunulmuştur.

CHP’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini önemli bulduğu ve üyeliğin sorgulanmasının kabul edilemeyeceğini belirten açıklama şöyle devam etti:

“CHP ise, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini önemsemekte ve bu üyeliğin Türkiye’nin yeniden demokratik özgürlüklere kavuşması için mutlaka sürdürülmesi gerektiğini düşünmektedir. Ülkemizin üyeliğini sorgulayan bu karar tasarısını bu yönüyle kabul etmediğimizin mutlaka gösterilmesi ve bu yaklaşımın reddedilmesi karar tasarısına olumsuz oy vermemizdeki yukarıda dile getirilen eksikliklerle birlikte en önemli saikleri oluşturmuştur.”