CHP’li Hamzaçebi’den Erdoğan’a tepki: Rekabet yasasına aykırı bir açıklama

CHP’li Hamzaçebi’den Erdoğan’a tepki: Rekabet yasasına aykırı bir açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel bankalarla ilgili sözlerinin rekabet kanununa aykırı olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Devletin bir yetkilisi, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişinin vatandaşı kamu bankasına yönlendirmesi öncelikle rekabet hukukuna aykırıdır, bu suçtur” diyerek tepki gösterdi.

YENİÇAĞ/ Efe Caner ALTAN- ANKARA

Hamzaçebi, kamu bankalarının özel bankalara göre daha düşük faizle verdiği kredinin maliyetinin hazineden karşılanacağına dikkat çekerek ekonomide yanlışın yanlışla kapatıldığını, faturayı yine vatandaşın ödeyeceğini ifade etti.

DAHA YÜKSEK ENFLASYONDUR
İktidarın enflasyonla mücadele programının yanlış olduğunu savunan Hamzaçebi “Yanlışı yanlışla kapatmaya çalışıyorlar. Bu bizi, ekonomide çok daha kötü günlere götürecektir. Eğer kamu bankaları tüm kredi ihtiyaçlarını karşılayacaksa bu para vatandaşın cebinden çıkacaktır. Yani kamu bankaları, görece daha düşük faizli kredi verecek ise bunun kaynağı vergiler olacak. Dolayısıyla daha yüksek enflasyondur” dedi.

ÖZEL BANKA NEREDEN KARŞILAYACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kamu bankaları anlaştı düşük faizle kredi verecek” açıklamasının son derece yanlış ve rekabet yasasına aykırı olduğunu savunan Akif Hamzaçebi “Düşük faiz elbette iyi bir şey. Keşke özel bankalar da bunu indirebilse ama indirmek zarar demektir. Mevduatı yüksek faizden toplarken ondan daha düşük bir oranda kredi verirseniz batarsınız. Kamu bankaları için ‘Ben bunu hazineden karşılayacağım’ diyor. Peki özel banka nereden karşılayacak?” diye sordu.

BELİRLİ MİKTARINI KREDİ OLARAK VEREBİLİRLER
Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesinin piyasada karşılık bulmadığını söyleyen ve Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” yaklaşımının aksine, yüksek enflasyon sebebiyle piyasada yüksek faiz görüldüğünü dile getiren Hamzaçebi, “Merkez Bankası’nın politika faizi oranını yüzde 14’e indirmiş olması piyasada bir yansıma bulmadı, bu da doğal. Enflasyon yüksekken siz istediğiniz kadar politika faizini indirin piyasadaki faiz yukarıda teşekkül eder. Özel bankalar piyasanın gerçekleri doğrultusunda bir fiyatlandırma yapıyorlar. Kamu bankalarının da özel bankalara göre daha düşük faizle kredi vereceği miktarlar da çok yüksek değil. Kamu bankaları bu işlemler için belirli bir miktar fon ayırmıştır, bu belirli miktarı kredi olarak verebilirler” ifadesini kullandı.

İKİ KATINI YIL SONUNDA AÇIKLARLAR
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Bir takvime dayalı program ilan etmeyeceğiz” açıklamasını da değerlendiren Akif Hamzaçebi açıklamanın kendi içinde tutarlı olduğunu söyledi. Hamzaçebi, “Sayın Nebati’nin hiçbir zaman bir planı olmadı, kendisi için tutarlı bir açıklama yapmış. Daha önce de Merkez Bankası’nın politika faizini etkisiz kıldık dedi. Türkiye’nin bir ekonomik planı yok, uzun vadeli planlar çöpe atılmış durumda. Merkez Bankası yüzde 23,2 olarak açıkladığı enflasyon hedefi de gerçekçi değil. Sayın Nebati de birkaç gün önce yüzde 35’lerden bahsediyordu. Ne kadar çabuk düşürdüler. Geçen sene Merkez Bankası’nın tahmini yüzde 18’ken TÜİK enflasyonu 36 çıktı. Bu sene de en az açıkladıkları rakamın iki katını yıl sonunda açıklarlar. Merkez Bankası’nın bu raporunu ciddi bulmuyorum. Yeni Merkez Bankası Başkanı görece başladığında ‘TÜİK’in ilan ettiği enflasyona değil çekirdek enflasyona bakacağım’ diyordu. Şimdi çekirdek enflasyon da aşıldı, hiçbir şeye bakmıyorlar” diye konuştu.