CHP'li Özel: 'Cumhurbaşkanlığı sistemi demek vatandaşın aklıyla alay etmek'

CHP'li Özel: 'Cumhurbaşkanlığı sistemi demek vatandaşın aklıyla alay etmek'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu bir başkanlık değil, cumhurbaşkanlığı sistemidir' demek vatandaşın aklıyla alay etmektir" dedi.

AKP, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği taslağını detaylarını müzakere etmek üzere dün MHP'ye sunarken, CHP parlamenter sistemin devamından yana bir politika takip ediyor.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında dün MHP'ye iletilen taslağın detaylarını basından takip ettiklerini ve devletin başı için "cumhurbaşkanı" ifadesinin kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bir başkanlık değil, cumhurbaşkanlığı sistemidir' demek vatandaşın aklıyla alay etmektir, bütün atama yetkileri cumhurbaşkanında toplanmaktadır. Karşı karşıya olduğumuz durum Atatürk devrimine karşı Tayyip Erdoğan'ın karşı devrimidir, egemenlik halktan alınıp yeniden Saray'a verilmektedir."

AKP'nin sunduğu başkanlık sistemi teklifinin bir adım ötesinin "Türkmen tipi başkanlık" olduğunu söyleyen Özel, "Bununla Türkmen tipi başkanlık arasındaki terk fark orada mülkiyetin de Türkmenbaşına ait olmasıdır" dedi.

Özel, bu sisteme eğer bir isim verilecekse "R tipi başkanlık" denilebileceğini belirterek, "Bu olsa olsa R tipi başkanlıktır, bunun anlamı da geri vitesin üstündeki R'dir. Yani padişahlık sistemine geri vitestir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın CHP'den randevu istemediğini isterse makamına nezaketen kapılarının açık olacağını söyleyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan CHP'den görüşme talep ederse kendisine kapımız açık ama başkanlık sistemini asla müzakere etmeyiz, sadece onu dinler görüşlerimizi aktarırız. Sayın Başbakan'ın 'treni kaçırmayın" çağrısına yanıtımız da şudur: Ortada bir demokrasi treni olsa seyahat ederdik, ama bugün bir demokrasi treni değil saltanat kayığı var, biz bu kayığa binmeyiz."