CHP’li vekilden deprem uyarısı: “Daha riskli binaları tespit edemediler”

CHP’li vekilden deprem uyarısı: “Daha riskli binaları tespit edemediler”
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un Kocaeli’de riskli binalarla ilgili yaptığı açıklamanın ardından, “Daha Kocaeli’de kaç tane riskli bina olduğunu tespit edemediler. Ortada ciddi bir çalışma yok” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Kocaeli ziyareti sırasında yaptığı ve şehirde toplam 4 bin 900 riskli bina bulunduğuna yönelik açıklamalarına CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar tepki gösterdi. Akar, 1999 Depremi sonrası yapılan çalışmaların çok yetersiz olduğunu belirterek, Kocaeli Valiliği’nin yaklaşık 7 yıl önce yaptığı çalışmalar sonrası riskli bulunan 3 bin 756 binanın akıbetini sordu.

“VALİLİK VE BAKANLIĞIN RAKAMLARI ÖRTÜŞMÜYOR”

Akar, 2012’de Kocaeli Valiliğinin yaptığı çalışmalarda bu binalarda yaklaşık 4 bin 200 kiracının yaşadığının tespit edildiğini belirterek, “Maalesef 19 yılda 19 santim ilerleme kaydedilmediğini, tedbirin alınmadığını görüyoruz.” dedi. Kocaeli Valiliğin ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un riskli bina rakamlarının örtüşmediğinin altını çizen Akar, “2012’de 3 bin 756 riskli bina tespit ediliyor, bunun akıbetini sorduk. ‘7 yılda bu riskli bina sayısı bin 831’e düşürüldü’ denirken, bu defa Bakan riskli bina sayısının 4 bin 900 olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Ülkemizin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında olduğuna dikkat çeken Akar, “Hangi ilçede kaç tane hasarlı bina var, hangileri yıkıldı bilmiyoruz. Ama çalışmaların yetersiz ve gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz.” dedi.