Çin Elon Musk’ın tekelini kırdı. Musk endişeli

Çin Elon Musk’ın tekelini kırdı. Musk endişeli
Çinli GalaxySpace firması, Elon Musk’ın SpaceX’ine rakip olacak telekomünikasyon uydusunu fırlattı. Uydunun başarıyla yörüngeye oturduğu bildirilirken firma uyduyla beraber küresel çapta geniş bant internet ve diğer telekomünikasyon hizmetlerini sağlamayı planlıyor.

Shiftdelete’de yer alan habere göre, Pekin’de GalaxySpace adlı özel bir uydu şirketi tarafından tasarlanan uydular, Long March 2C roketiyle birlikte Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden yaklaşık 500 km yüksekliğe fırlatıldı ve yörüngeye başarıyla oturdu.

ÇİN’İN UZAYDAN İNTERNETİ GALAXYSPACE İLK UYDULARINI GÖNDERDİ
Long March 2C roketiyle uzaya gönderilen paketin içerisinde altı adet telekomünikasyon uydusu yer alıyordu. Bu yapay uydular; bir transponder ve röle aracılığıyla radyo telekomünikasyon sinyallerini güçlendirecek. Dünya üzerindeki çeşitli konumlardaki kaynak verici ile alıcı arasında iletişim kanalı oluşturacak.

500 km yüksekliğe fırlatılan altı uydunun her biri yaklaşık 190 kilogram ağırlığında ve farklı bantlarda saniyede 40 gigabayt hızında aktarım kapasitesine sahip.

İlk olarak Ocak 2020’de gün yüzüne çıkan uydular, Mini Spider Constellation adlı pilot telekomünikasyon ağı oluşturmak ve ülkenin geniş bant internet teknolojilerini güncellemek için GalaxySpace 1 isimli uydu paketiyle birlikte çalışacak.

İNTERNET ERİŞİMİNE SAHİP OLACAK
Çinli mühendislere göre bu deneysel ağda, kullanıcılar cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi terminaller ve yer istasyonları aracılığıyla uydu sistemlerine her bağlandıklarında, 30 dakikalık kesintisiz geniş bant internet erişimine sahip olacak.

Beşinci nesil mobil ağ veya 5G yeteneğine sahip ilk uydu olarak kabul edilen GalaxySpace 1, yörüngede yer istasyonlarıyla çeşitli deneyler yapmış ve AR-GE çalışmlarını başarıyla tamamlamıştı. GalaxySpace 1 ayrıca Çin’i Dünya’ya yakın en güçlü iletişim uydusu ve Çinli şirket tarafından oluşturulan en büyük uzay aracı olma özelliğine sahip.

Yakın gelecekte GalaxySpace, küresel çapta geniş bant internet ve diğer telekomünikasyon hizmetlerini sağlamayı planlıyor.

İlgili Haberler