Çin'den internete ekstra sansür: Bu kez hedefte kullanıcıları susturmak var

Çin'den internete ekstra sansür: Bu kez hedefte kullanıcıları susturmak var
Çin uzun zamandır sansürlerle boğuşuyor. İnternet için yeni bir sansür kararı daha alan Çin bu kez hedefte kullanıcı yorumlarını kaldırmayı ve kişileri susturmayı planlıyor.

Çinli yetkililer, sosyal medya platformlarını herhangi bir kullanıcı yorumunu kontrol etmeye ve ''zararlı'' kabul edilenleri yayınlanmadan önce sansürlemeye zorlayabilir. Ülkenin internet gözlemcisi, Çin Siber Ortam İdaresi (CAC), 17 Haziran''da 2017 mevzuatını ilgilendiren bir taslak güncellemesi yayınladı. Bu taslağa göre platformların içerik denetleme ekipleri, herhangi bir yasa dışı içeriği filtreleyip yetkililere bildirmekle yükümlü olacak.

Orijinal gönderiler ve yanıtlardan, video akışındaki gerçek zamanlı yorumlara kadar her tür yorum hedeflenecek. Dahası, ilk kez bir gönderiyi oluşturan kişi, diğer kişilerin de o gönderiye yaptığı yorumlardan sorumlu tutulacak.

Yeni yönergeler, dünyanın en katı kurallarının halihazırda yürürlükte olduğu bir ülkede daha fazla sansür uygulanması ile ilgili endişeleri arttırdı. VPN gibi güvenlik araçlarının kullanımı, ülkede bu katı düzenlemeleri atlamak isteyen internet kullanıcıları arasında yaygın bir şekilde kullanılıyor.

VPN, kullanıcıların verilerini, gizliliklerini ve anonimliklerini korumayı amaçlayan bir güvenlik aracı. Sanal özel ağ (Virtual Private Network) kısaltması olarak kullanılan bu üç harf, sert internet kısıtlamalarının atlatılmasına imkan tanıyor.

Bu yazılımlara her bağlandığınızda, mevcut sunuculardan birini seçmeniz gerekiyor. En iyi VPN hizmetlerinin tamamı, dünya çapında çok çeşitli hızlı ve güvenli konumlar sunuyor. Gerçek IP adresiniz gizleniyor, böylece internet servis sağlayıcınız, seçtiğiniz sunucunun bulunduğu yere bağlı olarak başka bir ülkede bulunduğunuzu düşünecek şekilde kandırılabiliyor.

Çinli yetkililer, VPN’leri engellemek için de yeni ve etkili taktikler bulmak için uğraşırken, VPN kullanımını sıkı bir şekilde düzenleniyor. Bu yüzden Çinli kullanıcıların, güvenlik hizmetlerini çok dikkatli seçmesi gerekiyor.

Yeni yönergeler henüz uygulanmamış olsa da, insanların konuşma özgürlüğünün daha fazla kısıtlanacağı korkusu devam ediyor. Ayrıca, South China Morning Post''un iddia ettiği üzere, ülkedeki taslak düzenlemeler genellikle büyük revizyonlar yapılmadan kabul ediliyor.

Freedom House''un "dünyanın en kısıtlayıcı medya ortamları ve özellikle çevrimiçi olmak üzere en karmaşık sansür sistemi" olarak tanımladığı Çin''in Büyük Güvenlik Duvarı halihazırda kötü bir üne sahip. Facebook, Twitter, Instagram, TikTok ve YouTube gibi tüm Batılı sosyal medya platformlarına erişim bir süredir engellenmiş durumda. Google, Wikipedia, Netflix gibi diğer hizmetler ve BBC, New York Times ve Reuters gibi büyük yabancı gazeteler de engellenenlerin arasında yer alıyor.

Bunun da ötesinde, WeChat ve Weibo gibi Çin platformlarında tartışmalı siyasi içeriği sansürlemek için zaten anahtar kelime filtreleme algoritmaları kullanılıyor. Bu nedenle internet kullanıcılarının yaratıcı olmaları ve mesajlarını yaymak için yenilikçi yollar bulması gerekiyor.

İlgili Haberler