Çin uzay istasyonuna beşinci seferini yaptı: Tiencou-6 uzay mekiği fırlatıldı

Çin uzay istasyonuna beşinci seferini yaptı: Tiencou-6 uzay mekiği fırlatıldı
Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu uzay istasyonuna beşinci ikmal seferine başladı. "Tiencou-6" kargo mekiği, Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansından (CMSA) yapılan açıklamada Çin'in dünya yörüngesindeki uzay istasyonuna beşinci ikmal seferine başladı.

Çinli "Tiencou-6" kargo mekiğinin, "Long March 7 Y7" roketiyle Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldığı açıklandı.

YAKIT VE YEDEK PARÇA İKMALİ YAPILDI

Mekiğin fırlatışının ardından 10 dakika sonra planlanan yörünge konumuna ulaştığı ve uzay istasyonuna demirlemek üzere hareketine başladığı belirtildi.

İkmal seferi, gelecek ay "Şıncou-15" görevi kapsamında halen istasyonda görev yapan 3 kişilik taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Kargo mekiği, uzay istasyonu için yakıt, yedek parça ile bakım ve uygulama donanımları da taşıyor.

Uzay istasyonuna daha önce 29 Mayıs 2021'de "Tiencou-2", 20 Eylül 2021'de "Tiencou-3", 9 Mayıs 2022'de "Tiencou-4" ve 12 Kasım 2022'de "Tiencou-5" mekikleriyle ikmal seferleri yapılmıştı.

ÇİN'İN UZAY İSTASYONU PLANI

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve uzay teleskobundan oluşması planlanan "Tiengong" (gök sarayı) adlı istasyon tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül, 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (gökleri düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de fırlatılmıştı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" biçimli ana iskeleti tamamlanmış, kurulum aşamasının ardından "uygulama ve geliştirme aşaması" başlamıştı.

"Şüntien" (gökleri dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

3 kişilik taykonot ekibi dönüşümlü görev yaptığı istasyona Şıncou (kutsal gemi) mekikleriyle personel, Tiencou (gök gemisi) mekikleriyle ikmal malzemeleri taşınıyor.