Çin'den ABD ilişkilerinde iyileşme sinyali

Çin'den ABD ilişkilerinde iyileşme sinyali
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün verdiği ropörtajda, Çin'in ABD ile ilişkilerinin "yeni bir dönüm noktasına" ulaştığını ve tekrardan rayına oturabileceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre ABD ve Çin arasındaki ilişkiler; ticaret, insan hakları ve korona virüsün kökenleri kaynaklı anlaşmazlıklar yüzünden artan bir baskıya girdi. ABD yaptığı son hamlede, orduyla bağları olduğunu iddia ettiği düzinelerce Çinli şirketi kara listeye aldı.

Çin'in Eyalet Meclis Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang, Xinhua Haber Ajansı'na verdiği röportajda, Çin'e yönelik son ABD politikalarının her iki ülkenin çıkarlarına zarar verdiğini ve dünyaya büyük tehlikeler getirdiğini söyledi.

Ancak Wang, artık iki taraf için “yeni bir umut penceresi açmak” ve yeni bir diyalog turu başlatma fırsatı olduğunu söyledi.

Joe Biden'in ABD Başkanı olarak seçilmesinin, Donald Trump yönetimi altında dört yıldır tırmanan gerilimlerin ardından Washington ile Pekin arasındaki ilişkileri iyileştirmesi bekleniyor.

Geçen ay Wang, Biden'ın seçilmesinin ABD'nin Çin politikasının “objektifliğe ve rasyonelliğe dönmesine” önayak olacağını umduğunu söyledi.

Ancak 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Biden, Çin'i ticaret ve diğer konulardaki "suistimalleri" nedeniyle eleştirmeye devam etti.

Wang, Trump veya Biden'dan ismen bahsetmedi, ancak ABD'yi Çin'in seçtiği "sosyal sistem ve kalkınma yoluna saygı göstermeye" çağırdı ve Washington "dersler alırsa" iki taraf arasındaki çatışmaların çözülebileceğini ekledi.

Wang, "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı insanların Çin'in hızlı gelişimi konusunda endişeli olduğunu biliyoruz, ancak en sürdürülebilir liderlik, diğer ülkelerin gelişimini engellemek yerine sürekli olarak kendini geliştirmektir" dedi.

ABD ÇİN'İ SUÇLAMIŞTI
ABD'deki politikacılar, Çin'i erken aşamalarında korona virüs salgınını örtbas etmek ve hastalığın çok daha hızlı yayılmasına izin vermekle suçlamıştı.

Ancak Wang, Çin'in virüsün yayılmasıyla mücadele etmek için elinden geleni yaptığını ve dünyanın geri kalanı için "alarm çaldığını" söyledi.

"Zamana karşı yarıştık ve salgını dünyaya en erken biz bildirdik" dedi ve "Yapılan daha fazla araştırma, salgının muhtemelen dünyanın birçok yerinde birden ortaya çıktığını gösteriyor." diye ekledi.

wang.jpg