Çırpınırdı Karadeniz'in şairi Ahmet Cevad doğumunun 130. yılında Ankara'da anıldı

Çırpınırdı Karadeniz'in şairi Ahmet Cevad doğumunun 130. yılında Ankara'da anıldı
Azerbaycanlı Şair, 'Çırpınırdı Karadeniz'in yazarı Ahmed Cevad, doğumunun 130. yılında Ankara'da gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Yeliz Şenyerli/ YENİÇAĞ

TÜRKSOY''un, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın ve Etimesgut Belediyesi''nin iş birliğinde yapılan etkinlikler, sabah saatlerinde şairin adının verildiği caddenin açılışı ile başladı.

Ahmed Cevad Caddesi, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev''in yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen etkinlikle açıldı.

Tören öncesinde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY''un Türk kültür ve sanat mirasını gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek Ahmed Cevad''ın sadece Azerbaycan için değil tüm Türk dünyası için önemli bir kişi olduğunu vurguladı.

Caddenin açılışının ardından çalışmalarıyla Ahmed Cevad''ın kültürel mirasını bugünlere taşıyan, korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olan kişiler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara, Ahmed Cevad madalyaları verildi.

Cevad''ın Gence''ye ulaşan Kafkas İslam Ordusu Komutanı Enver Paşa''nın kardeşi Nuri Paşa''nın madalyası, Enver Paşa''nın torunu Arzu Enver Eroğan Hanımefendi''ye takdim edildi.

Ahmed Cevad''ın madalyası ise torunu Vüsale Ahunzade Guliyev Hanımefendi''ye sunuldu.

Madalya töreni sonrasında Türk Tarih Müzesi ve Parkı''nda ödül töreni ve kitap tanıtım toplantısı yapıldı.

Günün son etkinliği ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu''nda gerçekleştirilen özel konser oldu.

Ahmed Cevad''ın yazdığı Azerbaycan Millî Marşı, Çırpınırdın Karadeniz, Kurban Olduğum, diğer eserleri ve Turan Marşı; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, Türk dünyasından eşsiz sesler Azer Zeynalov, Nigar Celilova, Orhan Celilov ve Heyyam Mamedov tarafından seslendirildi.

Konser, sanatseverler tarafından büyük beğeni topladı.