Citi, Merkez Bankası'nın kaç puan faiz arttıracağını açıkladı

Citi, Merkez Bankası'nın kaç puan faiz arttıracağını açıkladı
Citi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Aralık toplantısında politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17 seviyesine çıkaracağını öngördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Para ve Kur Politikası metninin sunumunda verdiği sıkılaşma mesajlarının ardından yabancı kurumların Aralık ayına ilişkin faiz beklentileri gelmeye devam ediyor.

Citi, 24 Aralık'taki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin 200 baz puan artışla yüzde 17 seviyesine geleceğini öngördü. Aralarında İlker Domaç ve Gültekin Işıklar'ın da bulunduğu Citi CEEMEA bölgesi ekonomistlerinin raporunda son gelişmelerin yılın son toplantısında ilave sıkılaşma olasılığını artırdığı belirtildi.

Raporda Kasım'daki faiz artışının, para politikasındaki sadeleşmenin ve TCMB Başkanı Ağbal'ın açıklamalarının enflasyonla mücadele, uluslararası rezervlerin artması ve ters dolarizasyonun hızlanması ihtiyacı konusunda önemli bir kabul olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

Raporda TCMB'nin Aralık toplantısında daha sınırlı bir hamlenin olasılık dahilinde olduğuna dikkat çekilirken 200 baz puanın altında kalan bir hamlenin Türk Lirası varlıklardaki makul risksiz getiri amacına ulaşma için yetersiz kalabileceği ifade edildi.

KAYNAK: BLOOMBERG HT