Corona virüs nedir? Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs’ten nasıl korunabiliriz?

Corona virüs nedir? Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs’ten nasıl korunabiliriz?
Çin’de ortaya çıkan Corona virüs dünyaya hızla yayılırken alınabilecek önlemler ve bulaşma yolları en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden her gün corona virüs şüphesiyle karantinaya alınan hasta haberleri geliyor. Peki Corona virüs nedir? Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs’ten nasıl korunabiliriz? Detaylar haberimizde…

Corona virüsten korunma yöntemleri nelerdir?

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünyaya hızla yayılan ve çağın vebası olarak da adlandırılan corona virüs, ülkemizi de tehdit etmeye başladı. Son gelen haberlerde Kastamonu, Ordu, Kocaeli gibi şehirlerde corona virüs şüphesiyle bazı vatandaşların gözlem altına alındığı haberleri geliyor. Peki Corona virüs nedir? Corona virüs’ten nasıl bulaşır? Corona virüs nasıl korunabiliriz? İşte corona virüs’ten korunma yolları…

CORONAVİRÜS NEDİR?

İlk kez 1960’lı yıllarda görülen corona virüs, aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden ortaya çıktı. Tam olarak hastalığın kaynağının ne olduğu ise bilinmese de hayvanlardan insanlara bulaştığı biliniyor. Hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 çeşitte kendini belli eden hastalık SARS ve MERS virüsüyle aynı grupta yer alıyor. Grip ve soğuk algınlığına benzer bir tablo seyreden hastalıkta insana bulaşan virüs, mutasyona uğruyor ve insanlar arasında hızla yayılıyor.

coronavirus-nasil-bulasir.jpgcoronavirus-nasil-bulasir.jpg

CORONA VİRÜS’ÜN BELİRTİLERİ NELER?

Corona virüs şu belirtileri gösteriyor: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.

100’ün üzerinde çeşidi bulunan Corona virüs, yakın temasla bulaşan ve genellikle soğuk algınlığıyla atlatılabiliyor. Hayvanlarda enfeksiyona yol açan virüs, mutasyona uğradıktan sonra sadece üst solunum yolunda değil, akciğere de inebilme becerisi kazandı. Virüsün akciğere inmesi zatürreye neden olurken bu hastalar da çok daha ağır bir tablo seyretmektedir.

coronavirusten-korunma-yollari.jpg

CORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Corona virüs, grip benzeri hapşırık, öksürük sonucu havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşmaktadır. Ayrıca enfekte yüzeylerden temasla, ağız ve gözler de bulaşabilmektedir.

virusten-korunma-yollari.jpg

CORONA VİRÜS’TEN NASIL KORUNULUR?

Virüs’ten korunma yolları gripten korunma yollarına benzerlik göstermektedir. En önemli husus ise el temizliğidir. Kalabalık yerlerde bir yere dokunulduysa el, göz, burun ve ağıza götürülmemeli. El temizliği için alkol bazlı antiseptikler kullanılabileceği gibi hastalık sonrası el yerine bir kağıt mendile hapşırmak ve öksürmek önemlidir. Mendil yoksa kollardan birinin iç kısmı kullanılmalıdır.

coronavirus-turkiye.jpg

CORONA VİRÜS TÜRKİYE’YE GELDİ Mİ?

Kastamonu, Ordu, Kocaeli gibi şehirlerde corona virüs şüphesiyle bazı vatandaşların gözlem altına alındığı haberleri gelse de şuana kadar bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.