Corona virüsün belirtileri neler? Corona virüs nasıl bulaşır?

Corona virüsün belirtileri neler? Corona virüs nasıl bulaşır?
Türkiye'de corona virüs vakasının görülmesinin ardından tedirginlik yaşayan vatandaşlar, corona virüsün nasıl bulaştığını merak ediyor. Peki, corona virüs nasıl bulaşır ve belirtileri neler. İşte corona virüs hakkındaki en önemli detaylar...

Corona virüs nasıl bulaşır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gece yaptığı açıklamada, Avrupa'dan Türkiye'ye gelen bir vatandaşta corona virüse rastlandığını açıklamıştı. Koca'nın açıklamalarının ardından, 'Corona virüs bize de bulaşır mı' sorusunu soran vatandaşlar, virüsün nasıl bulaştığı ve belirtilerinin neler olduğunu merak etmeye başladı. İşte corona virüsün belirtileri ve bulaşma şekli hakkındaki tüm detaylar... 

Corona virüs hakkında vatandaşları uyaran vatandaşlar, virüsün kendisinin küçük ancak tahribatının büyük olduğunu belirtti. 

Corona virüs hakkında en çok korkulan nokta ise, damlacık yolu ile bulaşması. Uzmanlar, corona virüsün diğer üst yolunum yolları rahatsızlıkları gibi damlacık yolu ile bulaştığını belirtiyor. 

İşte corona virüsün bulaşma şekli ve belirtileri: 

Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gerekiyor. 

BELİRTİLERİ NELER?

Üst solunum yolu hastalıkları belirtilerinden bazıları olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün belirtilerinden bir kaç tanesi olarak biliniyor. Bu belirtilere ilaveten COVID-19 nısı için, son 14 günde hastalığın görüldüğü ülkelerden(Çin, Kore gibi uzak doğu ülkeleri, İran vb) gelmiş olmak yada hasta biriyle yakın temas öyküsü olması gerekiyor. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum kalp-akciğer hastalarında, bağışıklık sistemleri yetersiz kişilerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Virüsün teşhisi için klinik belirtileri hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak hekim gerek gördüğünde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile virüsün genetik parmak izine bakılan  laboratuvar testleri kullanılabilir.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT! 

COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür.

Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık %3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

ÖZETLE HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • İshal(Daha az)
  • Bulantı ve kusmadır