Coronavirüs tedbirleri yetersiz!

Coronavirüs tedbirleri yetersiz!
Çin'de ortaya çıkan ve 17 ülkeye sıçrayan coronavirüs hakkında açıklamada bulunan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, alınan tedbirlerin yerinde ama yetersiz olduğunu ifade etti.

İYİ Parti  Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Coronavirus için acil durum ilan etmesi üzerine bir açıklama yaptı.

Çin’de ortaya çıkan ve 1.4 milyarlık ülkenin karantina altına alınmasına sebep olan Coronavirus ile ilgili Türkiye’de alınan önlemlerin yetersiz olmasının sebebinin bu konularda büyük tecrübeleri olan Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanlığı’nın kapatılmasına bağladı.

Dr. Çıray ve halk sağlığının nasıl büyük bir tehlikede olduğuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamasında, hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Çin’in Wuhan şehrinde bulunan Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanlar olduğunun düşünüldüğünü ve virüsün insandan insana solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğini belirtti.

CORONAVİRUS SALGINI İLE İLGİLİ TEDBİRLER YERİNDE AMA YETERSİZ

Dr. Aytun Çıray, “Coronavirus konusunda DSÖ’nün aldığı karar salgının öneminin boyutunu ortaya koymuştur. Daha önce de ülkemizde bulunan Çinli Turistler, yakın zamanda Çin’e seyahat etmiş olan Çinli çalışanlar, Türk turistler ve risk altında olan bireylerle ilgili tedbirlerin alınmakta olduğunu Sayın Sağlık Bakanı açıklamıştı. Bunun için havaalanlarında termal kameralı vücut ısısı ölçen cihazlar kullanılmakta ve Çin’den gelen kişiler takip edilerek şüpheli vakaları diğerlerinden ayrıştırılmakta olduğunu biliyoruz. Ayrıca hekim arkadaşlarımız da sağlık kuruluşlarına başvuranların bulgularını dikkatlice inceliyorlar. Biz İYİ Parti olarak bu tedbirleri yerinde ama yetersiz buluyoruz.”

Ancak Çıray, açıklamasında bu önlemlerin yetersiz olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınması ve tedavi süreçleriyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün ve birçok ülkenin sağlık birimlerinin yapmış olduğu çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda, kapatılan Hıfzısıhha Merkezi gibi referans, özerk sağlık kurumlarının ne kadar önemli olduğunu Çin’de başlayan bu virüs salgını vesilesiyle bir kez daha görmüş olduk. Hıfzısıhha; Fransadaki Pastör gibi, Hollandadaki RIVM gibi Amerikadaki CDC gibi dünya ölçeğinde bilimsel kabul gören referans bir merkezdi. Ancak ülkemizde şüpheli vakalarda kısa sürede virüsün izole edilip, mikroorganizmanın cins ve türünü ayırabilecek resmi referans laboratuvarlar bulunmadığından alınan sonuçların doğruluğu konusunda inandırıcılık ve uluslararası alanda güvenilirlik sağlanamamaktadır. Bu da referans, akredite laboratuvarların varlığına olan ihtiyacın böyle bir süreçte ne kadar üst seviyede olduğunu göstermektedir. Coronavirus salgını bu yönüyle de ülkemizde cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk tarafından kurulan ve kurulduğu günden beri önemli görevler ifa eden Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinin kapatılmasının ne büyük bir hata olduğunu ortaya koymaktadır.”

HIFZISSIHHA MERKEZİ’NİN EKSİKLİĞİNİ YAŞIYORUZ

Dr. Çıray açıklamasında, kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesinde bulunan Viroloji Müdürlüğü’nün, viral hastalıklar ile virüsleri araştıran laboratuvarları ve alanında oldukça yetkin uzmanları ile DSÖ tarafından da akredite referans laboratuvar olarak geçmişte hizmet vermekte olduğunu belirtti. Dr. Çıray, Hıfzısıhha’nın salgın hastalıklarla mücadelede, viral aşıların geliştirilmesinde cumhuriyette çok önemli ve başarılı görevleri layıkıyla yerine getirdiğine vurgu yaptı.

Çıray açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Hıfzıssıhha Kurumu kapatıldıktan sonra yerine ikame edilen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde ise ‘Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı’ adıyla bir birim oluşturulmuştur ancak bu başkanlığın altında ‘Viroloji’ birimi bulunmamaktadır. Virüsleri inceleyemeyen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü günümüzde biyolojik savaş tehdidinin en üst seviyelerde olduğu bir dünyada ne yapacaktır? Milletimizin ve devletimizin bekasını düşündüklerini söyleyenler bu gerçek karşısında ne diyecekler? Bu birimin, Çin’de ortaya çıkan ve hatta bazı mecralarda laboratuvarda üretildiği de iddia edilen Coronavirus ile ilgili verdiği bilgilerin inandırıcılığı olmayacağı gibi verilen bilgiler de makale bilgisinden öteye geçemeyecektir. Sebebi de rövanşist bir anlayışla kapatılan, referans ve akredite kurumuzu Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’nin tecrübe ve bilgilerinin yok edilmesidir. Bu nedenle Sayın Sağlık Bakanı’nın bu uyarılarımızı artık partiler üstü bir anlayışla değerlendirerek tedbir almasını istiyoruz”