Covax programıyla gönderilecek aşılar reddedilmiş. İlk sevkiyat mayıs ayındaydı

Covax programıyla gönderilecek aşılar reddedilmiş. İlk sevkiyat mayıs ayındaydı
Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un yan etkileri nedeniyle AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşısını reddettiği ifade edilirken Rus aşılarına ilgi gösterdiği belirtildi.

Covax programıyla gönderilecek aşılar reddedilmiş. İlk sevkiyat mayıs ayındaydı

Güney Kore İstihbarat Teşkilatı’na bağlı Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü (INSS), Kuzey Kore’nin COVAX programı aracılığıyla ülkeye gönderilmesi planlanan AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşılarını yan etkileri nedeniyle reddettiğini öne sürdü.

RUS AŞILARINA İLGİ GÖSTERİYOR

INSS tarafından hazırlanan raporda, Kuzey Kore’nin Çin üretimi aşıları da etkili olmayabileceği endişesiyle istemediği ancak ücretsiz olarak gönderilmesi umuduyla Rus aşılarına ilgi gösterdiği belirtildi.

HERHANGİ BİR GİRİŞİMDE BULUNMADI

Kuzey Kore’nin Mart ayının sonundan itibaren denizaşırı diplomatlarının Covid-19 aşısı yaptırmasına izin vermesine rağmen aşıları iç kullanım için güvence altına almaya yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığı da aktarıldı.

AŞIYA YÖNELİK ENDİŞELER ARTTI

INSS Kore Yarımadası Üzerine Stratejik Araştırma Direktörü Lee Sang-keun, "Rus aşılarına doğru yönelim söz konusu ancak şu ana kadar hiçbir adım atılmadı" dedi. Lee ayrıca, Kuzey Koreli yetkililerin AstraZeneca aşısı yaptıran bazı kişilerde nadir fakat ciddi kan pıhtılaşması görüldüğüne dair raporların ardından bu aşıya yönelik endişelerinin arttığını söyledi.

COVAX SEVKİYATI ERTELENMİŞTİ

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin ile sınırını kapatmasının ardından gıda krizinin derinleştiği ve tıbbi altyapısı zayıflayan Kuzey Kore’nin COVAX programı aracılığıyla bu yılın ilk yarısına kadar yaklaşık 2 milyon doz AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşısı gönderilmesi bekleniyordu. COVAX’ın göndereceği ilk partinin Mayıs ayı sonlarında Kuzey Kore’ye ulaşması planlanırken, uzun süren istişareler nedeniyle sevkiyatın ertelendiği açıklanmıştı.


 

İlgili Haberler