Cuma günü her şey belli olacak. Kritik eşiğe dayandı

Cuma günü her şey belli olacak. Kritik eşiğe dayandı
Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, bugünkü köşesinde “Piyasalara 'Powell' morali” başlıklı yazısında enflasyon beklenti dahilinde gelirse Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakacağını yazdı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole toplantısından sonra gelişmekte olan ülkelerin piyasaları olumlu etkilendi.

ABD dolarında zayıflama seyri olurken. altının ons fiyatında ise yükseliş oldu. Bu durum iç piyasaları da olumlu etkiledi. Borsa İstanbul yükseliş devam etti, TL ise değer kazandı.

Zeynel Balcı’nın ilgili yazısı şu şekilde:

ENFLASYON BEKLENİYOR

Cuma günü TUİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri öncekilere göre biraz daha önemli olacak. 23 Eylül’deki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi son enflasyon verisi. Bir bakıma referans olarak görülebilir. Diğer yandan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun enflasyon üzerinde faiz politikası uygulayacakları taahhüdü var. TÜFE’nin yüzde 18.95, TCMB politika faiz oranının yüzde 19.00 olması olayın kritik bir eşiğe dayandığını gösteriyor. Enflasyon yüzde 19’u geçerse TCMB faiz arttıracak mı? Piyasalar enflasyon verisine daha çok bu açıdan bakacak. Ağustos enflasyon beklentisi aylıkta yüzde 0.65-0.75, yıllıkta yüzde 18.70-18.80 aralığında yoğunlaşıyor.

Enflasyon beklentiler dahilinde gelirse TCMB büyük bir olasılıkla faizi sabit bırakacak. Faiz indirimi sonraki aylara kalabilir. Ancak Fed tahvil alımlarının azaltılması sinyalini birinci ağızdan vermişken enflasyonda hafif bir gerileme ile faiz indirim kararı vermek de oldukça zor. Ayrıca yaz etkisiyle talepteki canlılık sürüyor. Bu durum enflasyon için ağustosta zirveden dönüş beklentisini zayıflatabilir. Piyasalar sonbahar veya yılsonu gibi faiz indirimi bekliyor. Gelişmeleri göreceğiz.

''TEDBİRLER ALDIK''

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli üç yeni mekanizmayı devreye alacaklarını açıklamıştı. Önceki gün ise Lütfi Elvan, “Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek” dedi. Bu açıklama bankaların sorunlu kredilere ilişkin olduğu kadar talep kısıcı bir düzenleme izlenimi veriyor.

YABANCI GİRİŞİ SÜRÜYOR

TCMB’nin açıkladığı “yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 20 Ağustos ile biten haftada hisse senetlerinde 207 milyon dolar, tahvil bonoda 211 milyon dolar olmak üzere toplamda 418 milyon dolarlık alım yapmışlar. Miktar büyük montanlı olmasa da sıcak para girişlerinin sürüyor olması önemli. Hisse senetlerinde uzun bir aradan sonra üç hafta art arda alımda tarafında görülmeleri ayrıca kayda değer bir durum. Diğer yandan TCMB brüte rezervleri aynı hafta 1.5 milyar dolar artışla ile 108.5 milyar dolar olurken bankalardaki döviz mevduatı son üç haftadır 232 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

DOLAR/TL KURUNDA KÂR SATIŞ ETKİSİ

Dolar/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüş hareketi sürüyor. İlk destekler 8.32-8.30 seviyelerinde. Bu seviyeler kısa dönem için önemli görülüyor. 8.30 seviyesinin altında kalınması durumunda düşüşün devamıyla sonraki destekler 8.25-8.22 ve 8.15 seviyelerinde. İlk dirençler ise 8.40-8.45 seviyelerinde. Olası tepki çıkışının devamı için 8.45 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 8.56-8.62 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı sürüyor.

İlgili Haberler