Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Cumhurbaşkanı Tatar haklı davamızı Antalya'da anlattı

Rusya''nın Ukrayna operasyonu sürerken Anavatan Türkiye Dışişleri Bakanlığı''nın düzenlediği Antalya Diplomasi Forumu''nun ikincisi 11-13 Mart''ta gerçekleşti. Krizin başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme de Antalya''da gerçekleşti. Anavatan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba''yı üçlü zirvede bir araya getirdi. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Ateşkes konusunda ilerleme yok" dedi. Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, insani koridor açılması önerisini tekrarladıklarını belirterek "Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Lavrov, Putin''in, Zelenski ile görüşmekten kaçınmadığı mesajını verdi. Bana göre Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim Putin ile Zelenski görüşmeden sonuçlanmayacaktır. Zelenski her geçen gün ABD ve AB tarafından ihanete uğradığını ve adeta ateşe atıldığını anlamaya başlamıştır. Tek yolu Rusya ile oturup anlaşmak ve fırsatçı/fesat ABD''nin kışkırtmalarına kulak asmamalı ve halkının acılarını sonlandırmalıdır. Ukrayna''da olan bitenden Rum-Yunan ikilisi gerekli dersleri çıkarmalıdır. Kendilerini yüreklendiren, silahlandıran ABD ve Avrupa Birliği''nin gün gele, başları sıkıştığında Rum-Yunan ikilisini yalnız bırakacağını bilmelidirler. Bu bağlamda gerek Kıbrıs''ta, Akdeniz''de ve Ege''deki tahriklerine son vermeleri, kalıcı barış ve huzurun tesisi için çaba göstermeleri yerinde olacaktır.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Başbakan Yardımcısı Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu 2. Antalya Diplomasi Forumu''na katıldılar ve önemli temaslarda bulundular. Tatar ve Ertuğruloğlu''nun yoğun bir tempoda yabancı ülke temsilcileriyle ardı ardına resmî ve gayriresmî toplantılar yapmaları memnuniyet vericidir. KKTC''nin tanınması ve kalkınmamız, ülkemize yabancı yatırımcının gelmesi dış temasların artırılmasına paralel olarak istenilen hedefine ulaşacaktır. Bu tür forumlar, toplantılar millî davamızı anlatmak bakımından oldukça önemlidir. Cumhurbaşkanı Tatar''ın ''egemen eşitlik temelinde iki devlete dayalı siyasetinin'' uluslararası kamuoyuna anlatılması için bulunmaz fırsattır. KKTC''nin önümüzdeki dönemde, resmen tanınma çağrısı yapacağı bir süreçte dış temasların önemi ortadadır. Haklı davamızı ve Kıbrıs''taki haklarımızı ne kadar çok merkezde anlatır, ortaya koyarsak bir o kadar ülke bizi anlayacak ve tanıyacaktır. Lobicilik önümüzdeki süreçte başvurmamız gereken önemli bir silah olacaktır. Diplomatik tüm yollar ve kanallar sonuna kadar değerlendirilmeli ve kullanılmalıdır. Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş bu tür toplantıları kaçırmaz ve muhakkak geniş bir ekiple katılırdı. Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu geçmiş dönem bakanlığı sırasında İsviçre''deki Crans Montana Forumu''nun adeta abonesiydi. Bu toplantılara katılarak Kıbrıs Türkü''nün haklı davasının anlatılması inanın oldukça hayatidir. Ben de Gezici Büyükelçi olduğum dönemde önceki gün Antalya Diplomasi Forumu''nda Cumhurbaşkanı Tatar''ın katıldığı bölümün moderatörlüğünü yapan Büyükelçi Carteron''un organize ettiği Crans Montana Forumu''na Cumhurbaşkanı Denktaş, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ve dışişleri bakanlığının deneyimli memur ve diplomatlarından oluşan geniş bir heyetle birlikte katılma imkânı bulmuştum. Bu toplantılarda kurduğum ilişkiler halen sürmektedir ve inanılmaz değerdedir. Benim gibi diğer görevli arkadaşların da temaslarının KKTC için önemli sonuçlar aldığını söylemem yanlış olmayacaktır. İnanın Kıbrıs Türk halkının tanınma süreci beklenilenin üstünde başarılı olacaktır. Çünkü haklıyız ve bunu gerekçeleriyle, belgeleriyle anlattıkça hakkımızı bize vermeye hazır birçok önyargısız ve adaletli ülke vardır. 

Tatar''ın Antalya konuşması

Diplomasinin kalbinin attığı ve dünyadaki her beş ülkeden birinin dışişleri bakanının katılım gösterdiği forumda, Afrika''dan Balkanlara, Avrupa''dan Asya''ya kadar Türkiye''nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade etti ve karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katıldığı forumda  Kıbrıs sorununu anlattı, Kıbrıs Türkünün egemen eşitliğinin teyit edilmesi halinde müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs adasındaki geçmişinden bahseden ve tarihi ile ilgili bilgiler aktaran Tatar, Kıbrıslı Türklerin 1960''ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti''nin eş kurucu ortağı olduğunu ancak 1963''te yapılan saldırılarla cumhuriyetin dışına atılmak istendiğini anlattı.

Türkiye''nin 1974''te yaptığı harekât ile adada barışı tesis ettiğini belirten Tatar, "Türkiye''nin garantörlüğüne büyük önem veriyoruz ve bu garantörlük bölgedeki istikrar için de çok önemli" dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu''nda birçok medya mensubu ile görüşerek mesajlar verdi ve haklı davamızı dünyaya duyurma fırsatı buldu. Her zaman vurguladığım üzere dış temaslar ve diplomatik girişimlerimiz muhakkak artırılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları