Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ''Mısır ve Körfez ülkeleriyle yeni bir sayfa açabiliriz''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ''Mısır ve Körfez ülkeleriyle yeni bir sayfa açabiliriz''
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın S-400’ler ve ABD'nin YPG desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kalın, "ABD destek politikasını sürdürecek gibi görünüyor. Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu" dedi. S-400'ler için, "Bu karar bir gecede alınmadı, S-400'ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek” ifadelerini kullandı. Kalın, Mısır ve körfez ülkeleri için, "Bizim hiçbir Arap ülkesiyle aşılamayacak sorunumuz yok. Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni b

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ''Mısır ve Körfez ülkeleriyle yeni bir sayfa açabiliriz''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye''nin Amerika Birleşik Devletleri''yle ikili ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın, S-400''ler, ABD''nin YPG''ye desteği ve iki liderin görüşmesine ilişkin konuları ele aldı.

İbrahim Kalın, ABD''nin YPG''ye desteğine ilişkin, "ABD destek polikasını sürdürecek gibi görünüyor. Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu" dedi. 

Sözcü Kalın, Türkiye''nin Rusya''dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri hakkında ise, "S-400 kararı Türkiye''de bir gecede alınmadı. S-400''ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek" ifadelerini kullandı. 

Kalın, ABD''nin yeni Başkan Joe Biden dönemine ilişkin ise, "İyi bir başlangıç yaptık. Muhakkak iki başkan görüşecektir" yorumunu yaptı. 

Kalın,

"DOĞRU PARTNERLE ÇALIŞMALIYIZ"

"ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği desteğin yanlış bir politika olduğunu düşünüyoruz. Eğer doğru partnerlerle çalışırsak PYD/YPG’ye gerek kalmaz ki bunlar PKK’nın Suriye uzantıları. ABD’li yetkililer dahil bunu herkes biliyor. YPG’ye verilen destek bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu. ABD yönetimi Obama döneminde başlayan ve Trump yönetimiyle devam eden YPG’ye destek politikasını devam ettirecek gibi görünüyor. Biz de PYD/YPG’ye verilen desteğin durdurulması gerektiğini, çünkü bunun ikili ilişkilerimizi bozduğunu söylemeye devam edeceğiz. Verilen bu destek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi bütünlüğünü de tehdit ediyor. Ayrıca Suriye içinde başka gerginliklere ve problemlere de yol açıyor."

"AŞILAMAYACAK SORUNUMUZ YOK"

"Mısır’la Doğu Akdeniz, Libya ve dünyanın unutmuş gibi göründüğü Filistin meselesinde işbirliği yapmak istiyor ve ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz. Eğer karşılıklı olarak yapıcı adımlar atabilirsek, bu tür bir ortaklık, bölgede tansiyonu düşürmeye ve Kuzey Afrika’dan Doğu Akdeniz’e kadar bölgenin istikrara kavuşmasına yardımcı olabilir. Mısır, halen Arap dünyasının beyni ve kalbi. Bazı ekonomik ve güvenlik sorunları var, biz bunu gayet iyi anlıyoruz. İki ülkenin birbirleriyle konuşması, ikili ve bölgesel ilişkilerimizi geliştirebilir. Bu aynı şekilde diğer dört Körfez ülkesi için de geçerli. Bizim hiçbir Arap ülkesiyle aşılamayacak sorunumuz yok. Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir."

İlgili Haberler