Cumhurbaşkanlığı’nda zırhlı araca sınırsız bütçe!

Cumhurbaşkanlığı’nda zırhlı araca sınırsız bütçe!
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanlığı’na zırhlı araç alımında bir bütçe sınırı bulunmadığına dikkat çekerek, ekonomik krize rağmen bu araçların gönül rahatlığıyla sipariş edilmesinin en önemli durum olduğunu söyledi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanlığı’nın makam aracı bütçesiyle ilgili detayları paylaştı. Bu yıl normal binek otomobiller için azami sınır olarak 180 bin lira sınırı konmasına rağmen zırhlı araçlar için bir fiyat sınırı konmadığına dikkat çeken Toker, “Aslında önemli olan Cumhurbaşkanı'nın aynı anda dört süper zırhlı Mercedes'i istemesinin yasallık zemini de değil. Mevcut ekonomik kriz, işsizlik ortamında bunun gönül rahatlığıyla sipariş verilebilmiş olması” ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “Zırhlı araca amade bütçe" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Her yılın bütçesine taşıt sözcüğünün ilk harfi olan T cetveli eklenir ki; halkımız orada hangi bakanlık, hangi kuruma ne zırhlı makam araçları, ne kamyonlar, emniyete ne gözaltı otobüsleri alınıyor görsün diye.

Sadece alınacak araç sayısı ve tipi değil, bu araçların azami satın alma bedelleri de yer alır. Halkımızın bu tip listelere pek baktığı söylenemese de saydamlık adına iyi bir adettir.

İçinde bulunduğumuz yılın da bütçe kanunuyla birlikte yayımlanmış bir T cetveli var. İşte orada 2019 yılı için Cumhurbaşkanlığı'na satın alınacak araç sayısı toplam 28 olarak belirlenmiş. Bu sayının 15'i binek otomobil, 2'si ise “güvenlik önlemli” binek otomobil. Kalan 11 araç, minibüs, otobüs ve “diğer taşıtlar”.

Bu yılın normal binek otomobil için belirlenmiş “azami satın alma bedeli” 180 bin TL. Buna karşılık, güvenlik önlemli binek otomobil için bir rakam belirtilmiyor. Bunda bir anormallik yok. Çünkü tüm taşıt için tek tek azami satın alma bedelleri konulduğu halde, geleneksel olarak niteliğinden dolayı zırhlı araçlar için bütçeye bir sınır getirilmiyor. “Cumhurbaşkanlığı ile TBMM tarafından edinilecek taşıtların cinsi ve fiyatı bu kurumların yöneticileri tarafından belirlenir” kuralı mevcut.

Sözü getireceğim yeri anladınız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kural olarak “Ben Mercedes Maybach S600 istiyorum” diyebiliyor. Ancak dokuz kat zırhlandırılmış olarak aynı anda dört tane birden isteyebileceğine dair bir kurala rastlamadım. Belki vardır, ben bulamamışımdır.

Aslında önemli olan Cumhurbaşkanı'nın aynı anda dört süper zırhlı Mercedes'i istemesinin yasallık zemini de değil. Mevcut ekonomik kriz, işsizlik ortamında bunun gönül rahatlığıyla sipariş verilebilmiş olması.

Yaklaşık 80 milyon TL olduğu belirtilen bu araçların ülkenin bugünkü koşullarında gerçek bir ihtiyaca karşılık geldiğini söyleyen varsa, bu köşede cevap hakkını kullanabilir.”