Cumhurbaşkanlığu sistemini McKinsey güncelleyecek

Cumhurbaşkanlığu sistemini McKinsey güncelleyecek
AKP'nin 23 Haziran seçimlerinden ağır bir yenilgiyle ayrılmasının ardından tartışılmaya başlanan ve güncellenmesi gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ABD’li McKinsey'in dizayn ettiği ve güncellenmesinin de bu firmaya verildiği iddia edildi.

Yerel seçimlerin ardından tartışılmaya başlanan ve AKP'li yetkililer tarafından da güncellenmesi gerektiği gündeme getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ABD'li danışmanlık firması McKinsey tarafından dizayn edildiği ve  güncellemesinin de aynı firma tarafından yapılacağı iddia edildi.

Milli Gazete''nin haberine göre AKP'li bir yetkili, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iktidar partisi tarafından hazırlanmadığını, sistemin daha önce de ülke gündemini uzun süre meşgul eden ABD’li McKinsey Danışmanlık Firması tarafından dizayn edildiğini ifade etti. Gündemi sarsacak açıklamaları bununla da kalmayan AK Partili üst düzey yetkili, sistemin güncellenmesinin de ABD’li şirket McKinsey’e verildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin güncellenmesinin de McKinsey tarafından yapılacak olması iktidar partisi içinde de rahatsızlıklara neden oldu.

SİSTEMİN OLUŞUMUNDA AKP’DEN KİMSEYE GÖREV VERİLMEDİ

Tartışmaların odağında bulunan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tüm aşamalarının ABD’li McKinsey tarafından yapıldığına her seferinde vurgu yapan üst düzey yetkili, sistemin oluşumunda AK Parti’den kimsenin görev almadığını da dile getirdi. Yetkili, dolayısıyla devletin tüm kurullarının ve komisyonlarının ABD merkezli McKinsey firmasına emanet edildiğini söyledi.

SİSTEMİN GÜNCELLENMESİ DE MCKINSEY’E EMANET

Parti içinde yapılan son istişare toplantılarında söz konusu sistemin güncellenmesi konusunda görüş birliğine varıldığını belirten üst düzey yetkili, sistemin düzeltilme işleminin de tekrardan ABD’li şirket McKinsey’e verildiğini ifade etti. Bu durumun parti içinde rahatsızlığa neden olduğunu söyleyen AK Partili üst düzey yetkili, parti içinde bu karara tepkilerin olmasına rağmen herhangi bir geri dönüşün olmadığını da ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık bir yıl önce devreye giren sistemin devlet yapısına uymadığına yönelik eleştiriler artarken, iktidar partisi içinde de bu eleştiriler her geçen gün daha fazla büyüyor. Son olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı ve Bülent Turan’dan “sistemin rehabilite edileceğine” yönelik açıklamalar gelmesi sistemdeki tıkanıklığı gözler önüne sermişti.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Yeni Ekonomi Modeliyle ilgili olarak YEP bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını belirtmişti. 

McKinsey'in, Hazine'nin faaliyetlerini denetleyeceği iddia edilmiş, daha sonra gelen kamuoyu tepkisi üzerine McKinsey'den danışmanlık hizmeti alınmasından vazgeçilmişti.