D vitamini ile ilgili Türk profesörden önemli açıklama: Mutlaka deneyin

D vitamini ile ilgili Türk profesörden önemli açıklama: Mutlaka deneyin
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, haftada 3 kez hamsi tüketiminin D vitamini ihtiyacını karşıladığını söyledi.

D vitamini ile ilgili Türk profesörden önemli açıklama: Mutlaka deneyin

Korona virüs salgınında, yoğun bakım ve hastalığı ağır geçirme ihtimallerini düşürdüğü iddia edilen D vitamininin takviyesi önem kazanmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir araştırmada, D vitamini ile korona arasındaki ilişkinin zayıf olduğu belirtildi.

Her ne kadar bilim dünyası, D vitamini ile ilgili yeterli kanıt bulamasa da D vitamini, hala insan sağlığı için büyük önem taşıyor.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, D vitamini ihtiyacında balığın rolü ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

"D VİTAMİNİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR" 

Hamsinin düzenli tüketildiğinde D vitamini ihtiyacını karşıladığını belirten Berik, şunları söyledi:

"D vitamini sadece Covid-19 dönemi için değil, bağışıklık sistemi ve sağlıklı yaşam için yaşam boyu gerekli olan bir vitamindir. D vitamini için en iyi kaynak su ürünleri ve balık. Özellikle yağlı deniz balıkları çok iyi kaynaklardır.

Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde; sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir. Üstelik içindeki karbonhidrat miktarı çok düşük olduğu için diyabeti olanlar da yiyebilirler.

Düzenli balık tüketerek D vitamini alır, sağlığımızı koruruz. Balığı ve su ürünlerini D vitaminiyle de sınırlamıyoruz. Yani sağlıklı beslenmek ve pek çok hastalıktan korunmak için su ürünlerini yaşam boyu düzenli olarak tüketmeliyiz