AKP'de büyük kavga başladı. Tolga Şardan açıkladı

AKP'de büyük kavga başladı. Tolga Şardan açıkladı
T24 yazarı Tolga Şardan, AKP içinde kavgaya neden olan soruşturmada yaşanan yeni gelişmeleri aktardı. Şardan, hala görevde FETÖ'cü mülki amirlerin olduğunu söyledi.

T24 yazarı Tolga Şardan, dünkü köşesinde “FETÖ’cü mülki idare amirleri iddianamesindeki ayrıntı: ‘Uçan kuştan haberi’ olduğunu söyleyen Soylu’nun, FETÖ’cü kaymakamlardan haberi olmamış!” başlıklı yazısında, yeni gelişmeleri aktardı.

Soruşturmanın başlangıcıyla ilgili bilgi veren Şardan, “İçişleri Bakanlığı bünyesinde başlatılan ‘FETÖ’nün mülki idare mahrem yapılanması’ soruşturması geçen hafta itibarıyla yeni boyut kazandı. 15 Temmuz’dan sonra Tokat’ta başlatılan soruşturma daha önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na aktarılmıştı. FETÖ’nün kaymakamlar ve vali yardımcıları üzerindeki örgütlenmesinin ortaya çıkarılması yönelik soruşturmada artık sona doğru geliniyor” ifadelerini kullandı.

“Tokat’ta başlatılan ve dönemin başsavcısının görevden alınmasına neden olan soruşturmada savcılık örgütle bağı olan yüzlerce mülki idare amirinin varlığını tespit etmişti” diyen Tolga Şardan, sürecin taraflarının sessizliklerini koruduklarını kaydetti.

"CEMAATLE BAĞI OLAN VALİLERDEN HENÜZ GÖREVDE OLANLAR VAR. DEVLETTE BU İSİMLERİN KAYITLARI MEVCUT”

Tolga Şardan, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Tokat’ta elde edilen bilgilerin tam olarak soruşturmaya dönüşmemesi sebebiyle AKP içinde başlatılan tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı artık daha fazla durumu gizleyememişti.

Hele ki eski AKP milletvekili Mehmet Metiner’in sosyal medya paylaşımında İçişleri Bakanı Soylu’yu doğrudan hedef almasıyla birlikte tozlu raflarda bekletilen cemaatle bağı olan mülki idare amirleri dosyaları ele alınmaya başlandı.

Savcılık zaten kendi sürecini yürütüyordu. Fakat bakanlık haklarında iddia olan pek çok kaymakam ve vali yardımcısını görevde tutmaya ısrar ediyordu! Nedeni bilinmez elbette, mutlaka bir gerekçesi vardır!

Bakanlık, tepkilerin yükselmesiyle birlikte geçen yıl haklarında iddia olan mülki idare amirlerine görevden el çektirmeye başladı. Onlarca kaymakam ve vali yardımcısı görevden alındı.”

Şardan yazısında “Bu arada FETÖ sadece vali yardımcıları ve kaymakamlarda örgütlü değil. Cemaatle bağı olan valilerden henüz görevde olanlar var. Devlette bu isimlerin kayıtları mevcut” notunu da aktardı.

MAHKEMELERE GİDEN İDDİANAMELERDEKİ MAHREM YAPI

“Buraya kadar anlattıklarım yeni değil. Kısa bir bilgi tazelemesi diyebiliriz. Gelelim işin yeni boyutuna” diyen Tolga Şardan yazısını şöyle sürdürdü:

“Uzun zamandır soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında araştırma yaptığı mülki idare amirleriyle ilgili hazırladığı iddianameleri birer ikişer mahkemelere göndermeye başladı.

Savcılığın soruşturma kapsamında üzerinde yoğunlaştığı konu ‘mahrem yapılanma’ oldu. Yani örgütün mülki idare amirlerini kontrol altına almakta kullandığı hücre sistemi.

Hatırlatmak gerekirse, mahrem yapılanma Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Başkanlığı, Emniyet ve Jandarma teşkilatları ile Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kullanıldığı belirlenen özel bir yöntem.

Bu kurumlarla hiç ilgisi olmayan, çoğunlukla cemaatin okullarında görev yapan öğretmenlerin iki ya da üç devlet görevlisinden sorumlu olduğu mahrem yapılanma, mülki idare sistemi içinde de mevcuttu.

Örgüt içinde ‘hususiler’ olarak adlandırılan mahrem imamların koordine ettiği mülki idare amirlerinin, devlet göreviyle aynı zamanda cemaat içinde de nasıl faaliyet yürüttüklerini daha önce yine Büyüteç’te aktarmıştım.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde açığa alınan isimlerin bir bölümü geçen ay bakanlıkça meslekten ihraç edildiler. Buna rağmen, halen açıkta olan epey kaymakam ve mülki idare amiri var.

Hakkında iddianame hazırlanan isim Muş Vali yardımcısıyken görevden alınan ve ihraç edilen İdris Akça.

Akça, bakanlıkça görevden almaların başladığı Eylül 2020’de ilk partide açığa alındı.

Akça, 17/25 Aralık 2013’ten önce sınava girip başarılı olan kaymakamlardan. İçişleri Bakanlığı’nın açtığı 99. Dönem Kaymakamlık Kursu’nu kazananlar arasında yer alan Akça, kurs kapsamında 2012’de ABD’ye gönderildi.

Bir ilave bilgi vereyim: 99. Dönem Kaymakamlık Kursu ile ilgili ilk soruşturmalar 15 Temmuz’dan hemen sonra Tokat’ta başlatıldı. 99. 100. ve 101. Dönem Kaymakamlık Kursu savcılığın merceği altındaydı. Yıl 2020’ye gelindiğinde Akça, ancak görevden el çektirildi.

Soylu: “Bir tek FETÖ’cüyü göreve getirmişsem, ihanet ediyorumdur”

Savcılık değerlendirmesine bakıldığında, Akça’nın görevden alındığı 2020 Eylül ayına kadar örgütle ilişkisi devam ediyor.

Diğer bir deyişle, örgütle bağı devam ederken aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’ndaki devlet görevine devam ediyor!

Ayrıca henüz Ankara’daki kurs sırasında mülki idare amir adaylarıyla örgütün rahatça temas kurduğu anlaşılıyor.

O dönem görevde olup bu temaslara göz yumanlar, şimdilerde neredeler acaba?

Yine soralım:

Ne demişti İçişleri Bakanı?

“Bir tek FETÖ’cüyü göreve getirmişsem, bir tek FETÖ’cü göreve geldiyse ve bu söylenmiyorsa, bu ülkemize ihanettir. Ben getirmişsem ben ihanet ediyorumdur.”

Kendisinin imza attığı kararnamelerle göreve gelen, tayin olan, atanan mülki idare amirleri arasında onlarca FETÖ bağı olan kaymakam ve vali yardımcısı çıktı!

"Herkesin içi rahat olsun, uçan kuştan haberimiz var" diyen İçişleri Bakanı Soylu’nun, kendisini ve bakanlığını doğrudan ilgilendiren bu işlerden haberinin olmaması mümkün mü?

İnternette FETÖ’nün en kudretli savcısı Zekeriya Öz’e methiyelerde bulunduğu kayıtları dolaşan Soylu’nun, ülkenin en gelişmiş iki istihbarat kuruluşuna sahip olmasına rağmen hem de.

İlgili Haberler