Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaddafi’nin devrilmesine verdiği destek yeniden gündemde

Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaddafi’nin devrilmesine verdiği destek yeniden gündemde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’yi öven açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın bu açıklamaları sonrası Kaddafi’nin devrilmesine verdiği destek yeniden gündeme geldi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısında Libya’ya asker gönderilmesi kararını savunurken, ülkenin devrik lideri Muammer Kaddafi’yi öven sözleri ise dikkat çekti. Kaddafi’nin 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye’ye verdiği desteği hatırlatan Erdoğan, “Bildiğiniz gibi çok çok önemli bir adımı bütün askeri depolarında ne var ne yok hepsini ordumuzun emrine sunduğunu, sunacağını söyledi. Ve bunu şu anda hayatta olan hepsiyle birlikte de Kıbrıs Barış Harekatı esnasında görevde olan hükümet yetkililerinden onu yaşayanlar çok iyi bilir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

Libya'daki tüm kardeşlerimize karşı tarihi sorumluluklarımızın da farkındayız. Onlar geçmişte en zor günlerimizde yanımızda oldular. Bizim de onların yanında olmamız gerekiyor. Tüm imkanlarıyla Libyalı kardeşlerimizin yardımına koştuk. Bu ülkedeki Türk varlığından bile haberi olmayanları gördükçe inanın milletimiz adına üzülüyoruz. Kendi öz kardeşlerini bile tanımaktan uzak olanların bu milletin davasını gütmesi mümkün değildir. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Libya'daki mücadelesi de mi hiçbir şey anlatmıyor? Bildiğiniz gibi çok çok önemli bir adımı bütün askeri depolarında ne var ne yok hepsini ordumuzun emrine sunduğunu, sunacağını söyledi. Ve bunu şu anda hayatta olan hepsiyle birlikte de Kıbrıs Barış Harekatı esnasında görevde olan hükümet yetkililerinden onu yaşayanlar çok iyi bilir. Libya'nın gösterdiği alicenaplığı bir kenara koymak mümkün değil. Kaddafi'nin söylediği söz unutulmazdır. "Elimdeki tüm silahlar Türk ordusunun emrindedir." Bu tablolar yaşandı, bunları biliyoruz.

KADDAFİ’NİN DEVRİLMESİNE DESTEK VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık yaptığı dönemde Libya’da Kaddafi rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan NATO harekatına destek  vermişti. Erdoğan, önce NATO’nun Libya’ya operasyon yapmasına karşı çıkmasına rağmen, sonrasında İzmir’in üs olarak kullanılmasına izin vermişti. Öte yandan Erdoğan, Kaddafi’ye görevi bırakma çağrısında da bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak görev yaptığı 28 Şubat 2011 tarihinde Almanya’da yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Libya halkının cezalandırılması anlamına gelecek her türlü yaptırım ve müdahale büyük ve kabul edilemez sıkıntılara sebep olabilir. Şimdi bize basın mensupları soruyor, çok enteresan! NATO Libya'ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATO'nun ne işi var Libya'da? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez.”

Erdoğan, 14 Mart 2011 tarihinde ise NATO’nun Kaddafi’ye yönelik operasyon yapmasıyla ilgili “Libya'ya yapılacak bir askeri operasyonu son derece faydasız görüyoruz. Faydasız olmanın ötesinde tehlikeli sonuçlar doğurabileceği kaygısını taşıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamasının 3 gün sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’ya yönelik ambargo kararı aldı.

Erdoğan bu kararın 3 gün sonrasında yani 20 Mart 2011 tarihinde ise “NATO'nun devreye girmesi söz konusudur. NATO devreye girecekse bizim şartlarımız var” açıklamasını yaparak önceki görüşlerinin tam tersini dile getirdi.

22 Mart 2011 tarihinde ise Libya’ya yönelik operasyonun merkezi İzmir’deki NATO üssü oldu. Gerçekleşen operasyon sonrası Muammer Kaddafi kendi halkıyla öldürüldü ve rejim devrildi.