Çankaya’dan CHP’ye HSYK taktikleri

Çankaya’dan CHP’ye HSYK taktikleri
Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili kanun teklifinin TBMM’deki görüşmelerinde özellikle CHP’lilerin sert direnişi muhalefeti neticeye ulaştırdı.

Köşk’e çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından geri adım atmak zorunda kaldı. AKP, teklifin ikinci bölümünü de görüştürmek yerine askıya almayı tercih etti. Bu arada Ankara’da devlet zirvesinde perde arkasında önemli bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre;  Başbakan Erdoğan’ın teklifi askıya alma kararında Köşk’ün telkini kadar CHP’lilerin direnişi etkili oldu. Kulislere yansıyan bilgilere göre CHP’nin hukukçu milletvekilleri hafta başında Ankara’da bir yemekte Cumhurbaşkanı Gül’ün hukuk danışmanları ile bir araya geldi.  

Yemekte buluştular

Sohbette Köşk danışmanları CHP’lilere Gül’ün HSYK teklifinden rahatsızlık duyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı HSYK kanun teklifinden çok rahatsız. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı muhalefet olarak tavrınızı destekliyor. Bu teklifin kanunlaşmaması için direnmeniz Köşk’ten takdir ile takip ediliyor. Kendisi de teklif karşısındaki sıkıntısını kamuoyundan gizlemedi. Ancak TBMM’de gösterilecek muhalefet kamuoyunun yasanın ne anlama geldiğini anlaması açısından önemli. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız bu konuda TBMM’de gösterdiğiniz tavırla kendisinin tavrının paralel olmasından memnun.” CHP’nin teklife özellikle hukuk devleti noktasındaki itirazının Köşk’te de karşılık bulduğunu ifade eden milletvekilleri, “HSYK kurum olarak yıpratılıyor. Türkiye bir hukuk devleti ancak yürütme bu teklif ile birlikte yargıyı tamamıyla ele geçirecek. Cumhurbaşkanı’ndan bundan rahatsız olduğu iletildi. Bu nedenle CHP’nin tavrını olumlu karşılıyor” diye konuştu.