Devlet Bahçeli elektriğe zam yapanları buldu

Devlet Bahçeli elektriğe zam yapanları buldu
Enerji fiyatları ve kurdaki aşırı yükselişin yanı sıra dağıtım ve iletimin yanlış özelleştirilmesi yüzünden elektriği aşırı pahalı kullanmak zorunda kalan vatandaş isyan etmeye devam ediyor. Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'elektriğe zam yapanlar dağıtım şirketleri' ifadesi dikkat çekti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin haftalık olağan grup toplantısında konuştu

Bahçeli''nin açıklamalarından önemli başlıklar şöyle: 

-Bilinmesini özellikle isterim ki ne kadar geriye bakarsak o kadar uzak geleceği görebileceğimizin her zaman idrakinde olduk. Kolay yollara sapmadan, zorluklar karşısında yılmadan millete adanmış, ecdada vakfedilmiş, vatan ve bayrağa feda edilmiş bir mücadele şerefi ile siyasetin temellerini oluşturduk.

-Yeri geldi gemilere binip seferlere çıktık, yeri geldi gemileri yakıp ''Ya yurdum ya da yokum'' anlayışıyla birleştik. Bekamız için her şeyi göze aldık. MHP bir millet eseri, bir tarih esenliği, bir inanç esintisidir. Dışımız milletle, içimiz de Allah''a beraberdir. İlkelerimizde taviz vermeden yolumuzda ilerliyoruz.

-MHP, teşkilat kapasitesiyle, fikir kalıbıyla, siyaset kalitesiyle şükürler olsun ki gıpta edilecek bir seviyededir. Milletimizin gönlünde yüksek bir mevki edinmiştir.

-Kızılcahamam''da yaptığımız toplantılara katılanlara, il başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biriniz bin olsun, biriniz hepiniz olun. Kalpleri Türkiye sevdasıyla çarpan, bu vatan benim bu millet onurun diyen her kardeşimi bağrıma basıyor, Allah''a emanet ediyorum.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

-Dünya nefesini tutmuş Rusya, Ukrayna arasındaki yüksek tansiyonun ağır sonuçlarına, neden olacağı küresel alaboraya odaklanmıştır. ABD''den Avrupa''ya alarm zilleri şiddetle çalmaktadır. Bu iki ülkenin sıcak bir çatışmaya girmesi büyük bir risk ve tehdittir. ABD Başkanı Biden''ın dünya savaşı ihtimalini telaffuz etmesi, kovid salgınından çok daha vahim bir tehlikenin ayak sesi, krizin çok geniş bir coğrafyaya yayılabileceğinin ön haberidir. Böylesi bir cinayete hiçbir ülke kalkışmamalıdır.

-Muhatap devlet veya hükümet başkanlarının gün aşırı görüşmeleri, liderlerin telefon diplomasileri, biri biterken diğeri başlayan görüşmeler beklenen yumuşamayı sağlayamamıştır. Rusya Dışişleri Bakanı''nın ''Müzakereler için ışık görüyoruz'' açıklaması önemlidir.

-Rusya-Ukrayna kutuplaşması yalnızca bu iki ülkenin sorunu olmaktan çıkmış, dünyanın kafa yorduğu bir numaralı gündem konusu haline gelmiştir. Bir yanda krizin kademe kademe artışını kışkırtan ülkeler varken, diğer yandan gerginliğinin yatışmasını arzulayan ülkeler bulunmaktadır. Türkiye bu ikinci seçenekte yer alan ülkelerin başını çekmektedir.

-Putin''in arabuluculuk hevesine kapılan Macron''u 4.5 metrelik masanın ucuna oturtması manidar bulunmuştur. Biden''ın, Rusya işgal ederse Almanya ile birlikte müdahale ederiz açıklaması, Polonya''ya askeri birlik göndermesi, silah yüklü 14''üncü uçağı indirmesi gerilimi diri tutan marazi adımlardır. Ortamı geren ABD, Kiev Büyükelçiliği''ni boşaltmanın yanı sıra vatandaşlarını Ukrayna''dan ayrılmaya çağırmıştır. Ukrayna''da süre gelen panik havasının sürdürülmesi sistematik şekilde ilerletilmektedir.

Gerekli cezalar verilmeli

-Fiyat etiketlerinin gereğini yapmayanlar için gerekli cezalar verilmelidir. Vakit erdemli hareket etme vaktidir. Yüksek faturları yapan dağıtım şirketleridir.

-Milletimiz neyden şikayet ediyorsa onun karşısında yerimizi alacağız.

KILIÇDAROĞLU''NU HEDEF ALDI

-Kılıçdaroğlu''nun elektrik faturalarını ödemem çıkışı bir provokasyondur. Ödemezse derhal gereken yapılır, elektiriği kesilir. Kılıçdaroğlu''na kandil gönderilmesi için kampanya başlatmıştık. Yüzlerce kandil gönderildi. Kılıçdaroğlu yak kandilini bak keyfine.

Devlet Bahçeli''nin ''elektriğe zam yapanlar dağıtım şirketleri'' ifadesi akıllara elektrikteki özelleştirmeleri getirdi. İşte ayrıntılar;

AKP İKTİDARA GELDİKTEN SONRA...

AKP iktidara geldikten sonra 2004’te, TEDAŞ’ın hissedarı olduğu 18 elektrik dağıtım şirketini özelleştirme kapsamına aldı. 2012’de Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ’deki yüzde 20 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hissesi özel sektöre devredildi. Daha sonra üç elektrik dağıtım şirketi de 2016’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirildi. Elektrik dağıtım sektörününde özel sektör payı yüzde 100’e ulaştı. TEDAŞ’a ait tüm dağıtım şirketlerinin özelleştirme işlemleri 2013 yılında tamamlandı. 

Günlerce elektriksiz kalan Isparta’nın da aralarında bulunduğu Antalya, Burdur’u kapsayan Akdeniz EDAŞ, Cengiz Holding, Kolin İnşaat’a ait. 

10 BAŞLIKTA SİSTEM

EMO Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, sistemin işleyişini 10 başlıkta şöyle anlatmıştı.

- Yan şirketler: Dağıtım şirketlerinin yanında görevli tedarik şirketleri yurttaşa satılan her bir kwh elektrik üzerinden yüzde 2.38 oranında kâr elde ediyor.

- Her şirkete ayrı tutar: Dağıtım şirketleri yapacakları yatırımları, periyodik bakımları, işletme giderlerini toplayarak bir gelir tavanı oluşturuyor. Bölgeye, coğrafi şartlara göre her şirket için ayrı bir tutar belirleniyor.  

- Faturalar şeffaf değil: Elek- trik faturalarında iki bileşen var. Biri enerji, diğeri de dağıtım bileşeni. Dağıtım bileşeninin içerisinde, dağıtım sistemi kullanım bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli var, ancak faturada göremiyoruz.

- Şirkete kâr olarak dönüyor: Kayıp-kaçakta EPDK bir hedef belirliyor. O hedefin altında kalınırsa şirkete kâr olarak geliyor.

- Yükümlülükleri neler?: Dağıtım şirketleri yatırımları ve sistemin işleyişiyle ilgili her türlü periyodik kontrolleri yapmak zorunda. 

- Denetim kâğıt üstünde: Denetim kağıt üzerinde yapılıyor, sorumluluğu bakanlıkta. Ancak bakanlık bu yetkisini kurum ve kuruluşlara devredebiliyor. 2016 yılında denetimleri yapan TEDAŞ’ın mevcut personelinden 400 kişi başka kurumlara gönderildi. İçi boşaltıldı. Deneyim yok oldu.

- Çok tehlikeli: İktidar, dağıtım şirketlerinin ardından TEİAŞ’ı da özelleştirme kapsamına aldı. Bu, sistemin tamamen özel sektöre devri anlamına geliyor.

- Ciddi ekonomik maliyet: Gerekli olan yerlerde hatların yeraltına alınması gerekiyor. Bu, çok ciddi ekonomik maliyet gerektiriyor. Bu da faturalar üzerinden yurttaşa yansıyor. 

- Mücbir sebep olur mu?: Kesinti 10 saati geçtiği zaman yurttaşa belli bir miktar para ödenmesi gerekiyor. Tüm bunların başvuruya gerek olmadan dağıtım şirketi tarafından yapılması gerekiyor.

- Dağıtım şirketinden kaynaklı: Isparta’daki mesele tamamen dağıtım şirketinden kaynaklı. Şebekenin zamanında kontrolü ve teknoloji yatırımları yapılmamış. 

İlgili Haberler