Devlet, çürük lojmanı satılığa çıkardı!

Devlet, çürük lojmanı satılığa çıkardı!
İstanbul Ataköy’deki ‘ilk depremde yıkılır’ raporu verilen lojman boşaltıldı. 98 daire 665 ile 845 bin lira arasında fiyatla satışa çıkarıldı. Şartnameye, ‘Sorumluluk alıcıya aittir’ yazıldı.

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Ataköy Karlıtepe Mahallesi'nde yer alan Yunus Emre Sitesi'ndeki S-4 blokunu satışa çıkardı. İçerisinde 98 daire bulunan ve üç bitişik binadan oluşan yapı bir süre önceye kadar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü personeli tarafından lojman olarak kullanılıyordu. Haziran 2017'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTON A.Ş binayı deprem güvenliği açısından inceledi. Lojmanın taşıyı sistem rölövesi çıkartıldı, karot numunesi alındı ve bilgisayar ortamında modellenen binada deprem analizi yapıldı.  Ayrıca betonarme yapının korozyon ve karbonatlaşma testleri yapıldı.

‘KULLANILAMAZ HALDE' DENİLDİ

Söz konusu incelemelerinden ardından hazırlanan 603 sayfalık analiz raporunda “Binanın konut olarak kullanılması için gerekli olan can güvenliği performans seviyesini sağlamadığı görülmüştür” yazıyordu. Raporun sonuç bölümünde birinci ve ikinci deprem bölgelerinde yer alan yapılarda minimum C20 betonu kullanılması şartı arandığına dikkat çekilerek, mevcut binada beton değerinin C13 olduğu, söz konusu yapının deprem yönetmeliği şartlarını sağlayamadığı belirtildi. Bu raporun ardından Devlet Arşivleri'nin 98 personeli kiracı oldukları lojmanı boşalttı.

BİNANIN CAN GÜVENLİĞİ YOK

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Topkapı Emlak Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde internette yayınladığı ilan ile söz konusu dairelerin satışa çıkarıldığını duyuruldu. Açık teklif usulü ihaleyle 7 – 8 – 9 Ocak 2020 tarihleri arasında  elden çıkarılacak olan taşınmazlar için 665 bin lira ile 845 bin lira arasında değişen tutarlarda değer biçildi. Deprem riski altına olduğu için boşaltılan ve “can güvenliği olmadığı” belirtilen dairelerin devlet tarafından satışa çıkartılması şaşkınlık yarattı.  “Ayıplı malın” satış şartnamesine de özel madde koyarak “tüm sorumluluk alıcıya aittir” denildi.