Eski çağlarda yaşamış olan hayvanlar neden çok büyük boyuttalardı?

Eski çağlarda yaşamış olan hayvanlar neden çok büyük boyuttalardı?
Akla gelen ilk canlı olan dinozorlar, yılanlar ve uzun boylu ağaçlardan günümüzde bulunmuyor. Peki bu canlıların o dönemlerde bu kadar büyük olmasının altında yatan temel sebep nedir?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; geçmişte yaşamış canlıların günümüzdeki canlılardan çok çok daha büyük olduğu gözlemlenmiş ve bu durumun nedeni araştırılmaya başlanmıştır.

Elde edilen bilgilere göre tarih öncesindeki canlıların bu kadar büyük olmasının temel nedeni "siyanobakterilerin ortaya çıkardığı oksijen" olarak saptanmıştır.

Göllerin ve denizlerin üzerinde mavi-yeşil bir tabaka halinde görülebilen bu mikroskobik organizmalar, 2.4 milyar önce enerjilerini fotosentez yoluyla elde etmeyi başardı. Atmosferde oksijenin ortaya çıkması "Büyük Oksidasyon Olayı" olarak adlandırıldı. Bu oksijen fazlalığı canlıların irileşmesine sebep olmuştur. Dünyaya göktaşının çarpmasıyla da mevcut oksijen miktarında ciddi azalmalar oldu. Oksijenin azalmasıyla birlikte de dünya evrimleşti ve o büyük canlıların sonu gelmiş oldu. 

İlgili Haberler