Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Arap Birliği yorumu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Arap Birliği yorumu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin bütün Arap dünyasını kardeşi olarak gördüğünü ve Arap Birliği içinde birlik ve beraberliğin olmasını istediğini belirterek, "Ama bu birlik ve beraberlik, Türkiye düşmanlığına dönüşmemeli." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin bütün Arap dünyasını kardeşi olarak gördüğünü dile getirdi.

El Cezire’ye konuşan bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mısır'daki darbe nedeniyle ilişkilerinde bir gerginlik olduğuna dikkat çekerek, "Ama bizim Suudi Arabistan ile bir problemimiz yok. Abu Dabi yönetimiyle de bir problemimiz yok ama onların şu anda Türkiye ile ilgili bazı problemlerinin olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin yapılan eleştirileri yanıtlayan Çavuşoğlu, "Bizim harekâtımızı eleştirmeleriyle, Yemen'de yapılanları kıyaslayacaksak o zaman gerçekten söylenecek çok söz var. Biz harekâtı terör örgütüne karşı yaptık." dedi.

“YEMEN’DE NE İŞİNİZ VAR?”

Yemen'de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bombalamaları neticesinde on binlerce insan öldüğünü hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Sivillerden bahsediyoruz. Yine kuşatmalardan dolayı açlıktan ve salgın hastalıklardan ölen yüz binlerce ölen insan var. Önce bunun hesabını versinler. Sizin Yemen'de ne işiniz var? Yemen'e girdiniz, Yemen'i mahvettiniz. Başlangıçta, terörden temizlenecek diye bu oluşuma olumlu bakıyorduk ama daha sonra baktık ki insani dram oluşmuş. Önce bunların hesabını versinler." ifadelerini kullandı.

ARAP BİRLİĞİ ‘İŞGAL’ OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Arap Birliği, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve IŞİD terör örgütlerine karşı başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’nı işgal olarak nitelendirmişti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Aboul Gheit, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik küstah ifadeler kullanmış, harekâtın 'Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı' olduğunu öne sürmüştü.

Mısır ise Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasının ardından Arap Birliği'ni acil olarak toplantıya çağırmıştı. 22 üye devletten oluşan Arap Birliği, örgüt operasyonun başladığı 'Barış Pınarı Harekâtı'nı görüşmek üzere olağanüstü toplanma kararı almıştı.

İlgili Haberler