Diyaliz yolsuzluğu -3-

Diyaliz yolsuzluğu -3-

Türkiye''nin sağlık sistemini parselleyen tekelci Almanya menşeli firmanın, ABD raporundan yola çıkarak nasıl baron haline geldiğini birkaç yazıdır anlatıyorum.

Baron diyorum çünkü Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu''nun gündemine gelen ve incelenmesi istenen olaylar var.

Ben de o olayları aktaracağımı dile getirmiştim.

Şimdi okurken yüzünüz kızaracak olayları madde madde anlatayım:

- Ege ve Marmara Bölgeleri''nde diyaliz sarf malzemesi satışı yapan firmalar arasında anlaşma sağlanarak, ihalelerin paylaşılmaya başlandığı, kamu kurumlarının açmış olduğu ihalelerde normal satış fiyatlarının yüzde 50 oranında arttırılarak ihalelerin alındığı ve devletin büyük zarara uğratıldığı belirlenmiş.

 - Marmara''da yaklaşık 4-5 yıldır firmalar arası münasebetin var olması sebebiyle fiyatların hep üst düzeyde seyretmiş olduğu ifade edilerek, gereğinin yapılması talep edilmekte.

- Kurum kayıtlarına intikal eden ve gizlilik talebi bulunan e-postalarda ise Gambrotürk Tıbbi Ürünler ve Sağlık Ticaret A.Ş. ile piyasada diyaliz malzemeleri satan bazı firmaların ihalelerde anlaşma yaparak devleti zarara uğrattıkları ifade edilerek, bazı hastane ihaleleri örnek olarak verilmekte ve gereğinin yapılması talep edilmekte.

- Taraflara gönderilen soruşturma tebligatında yer verilen S.Ç. tarafından Ç.A.''ya gönderilen e-postada; "... Bafra Devlet daha çok açık şartname ile çıkar. Yani senin Samsun''da bu firmaya çok fazla ihtiyacın yok gibi. Şayet olur ise komisyon vererek işi çözebiliriz. Bu bilgileri Baxter bölge müdürü ile 920 paylaşır mısın bilmiyorum" ifadeleri yer aldığı belirlenmiş.

- Ç.A.''nın cevaben gönderdiği e-postada "... 19 Mayıs Ünv. sorunumuz yok. Havza devlet bir sonraki ihale için bana söz verdi. Mehmet Aydın Devlet/Samsun ihalesi çok açık bir ihale sizinle konuşmuştuk. Girmemeye karar vermiştik. Sanırım FRS da girmeyecek. Orada Baxter DCA ile çok ucuz fiyat atacak..." denildiği görülmüş.

Haliyle raportörler bunları görünce yasaların açıkça ihlal edildiğine dair görüşlerini sunmuşlar.

Olay öyle organize ve büyük ki ne kadarlık bir kamu zararının oluştuğuna dair rakam bile verilemiyor.

Fakat buna rağmen Rekabet Kurulu özellikle iş birliğine giden GAMBRO ve FRESENİUS yani FMC adlı firmaların üzerinde duruyor.

Doğrudan Rekabet Kurulu''nun raporuna yansıyan şirket içi yazışma örneklerini hastane hastane anlatayım. Bu yazışmalar aynı zamanda Türk sağlık sistemini şirketlerin parsel parsel kapattıklarını gösteriyor.

İBN-İ SİNA HASTANESİ

20.000 takımlık ihalenin diyalizör şartnamesi polysülfan, polyamix olarak yazılmıştı. İhaleye hazırlanıldı (A Grubu). Ancak Vaksan diyalizör kalemlerine fiyat attı. High Flux diyalizörler, A/V Set ve Fistül iğneleri fiyat ile bizde görünüyordu. A/V set ve fistül iğneleri Mehmet Ali''nin Niyazi''ye söylemine göre fiyatlar yüksek olduğundan iptal edildi. Sonraki ihale için Mehmet Ali bana, "ihaleye kendinin direkt gireceğini" söyledi. Ben de; "önceki senelerdeki gibi olursa problem olmayacağını" söyledim. Daha sonra Niyazi bana "Mehmet Ali ihaleyi alacakmış, 0.20 € set başına avanta verecekmiş" dedi. Nitekim ihale Sa-San firmasında bir önceki ihaleye çok yakın bir fiyattan kaldı. Mehmet Ali ne Gambro ile hesabını geçen seneki gibi halletti, ne de Niyazi''ye bahsettiği 0.20''lik avantayı verdi.

DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT HASTANESİ

4 adet cihaz rekabet ile bizde kaldı.

 SİNOP ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

2 adet cihaz ihalesi Etlik Yüksek ihtisas Hastanesi''ne karşılık Sa-San''a bırakıldı.

ETLİK YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ

4 adet cihaz ihalesi fiyat ile bizde görünüyordu. Ancak F.M.C. ihaleyi bozmak için uğraşıyordu. Hastanede demo yapıldı ve gayet başarılı geçti. Buna rağmen bizim idareden aldığımız bilgiler hep çelişkiliydi. Bu da bizim ihalenin onaylanmayacağını anlamamızı sağlamıştı. İhale yaklaşık 15-20 gün sonra iptal edildi. Bir önceki şartnameye AK 95 uyuyordu. Ancak Nefrolog Gönül Hanım yeni yazdığı şartname AK95''e uygundu. İhale FMC''ye kaldı.

Sasan fiyatı FMC''ye yakındı. Erol''a daha sonra bu ihalede verdiğiniz sözü tutmadınız dedim. Aşkın''ın talimatı olduğunu ve Yüksel Bey''in arayıp Aşkın''ı, konuşması gerektiğini söyledi.

DIŞKAPI ÇOCUK HASTANESİ

Etlik ihalesi sonuçlanmadan yapılacak ihaleyi Sa-San alacaktı. Ancak ihalenin karıştırılmış olması ve bizde kalma ihtimalinin düşük olması bizim bu ihalede geri adım atmamıza sebep oldu. Bu durum aynen Niyazi tarafından Mehmet Ali''ye iletildi. İhale fiyat ile bizde kaldı. Hastane tarafından hayırlı olsun denilirken Mehmet Ali orayı karıştırdı. Çocuk Nefroloğu Dr. Nilgün Hanım''ın isteği ile ihale Sa-San''a onaylandı. Başhekim Yardımcısı Dr. İbrahim Bey''in itiraz edin demesine rağmen yazılı itirazda bulunmadık ve ihale resmen Sa-San''a verildi.

Bu tespitler raporda bulunan binlercesinden bazıları. Ben sadece örnek olsun ve anlaşılsın diye birkaçını aktarıyorum.

Tüm bu oynamalar ve organizasyonlar yıllarca sürmüş. Daha kötüsü kar hırsı insanların sağlığını bile geri plana itmiş.

Yazı dizisinin son bölümünde ise çok daha çarpıcı bir hamleyi aktaracağım.

İpucu vermek gerekirse bir özel hastanede anlaşmalı eczaneler için yazılan reçeteler, o reçetelerden hastanın haberi yokken alınan ilaçlar ve hiç hasta görmeden reçete yazan doktorları anlatacağım...

Yazarın Diğer Yazıları