Diyet yapanların kafasındaki soru kinoa mı daha sağlıklı yoksa bulgur mu

Diyet yapanların kafasındaki soru kinoa mı daha sağlıklı yoksa bulgur mu
Son zamanlarda popüler diyet listelerine giren kinoa, uzmanlara göre mucize bir besin değil.

Uzmanlar, kinoa ve bulgurun besin değerlerini karşılaştırarak, bulgurun daha üstün özellikler taşıdığını belirtiyor. Gıda Mühendisi Ece Duru “İkisinin de glisemik indeksi düşük ancak kinoa bir tohum olduğu için yağ miktarı daha fazla. Kinoadaki yağ oranı bulgurun 7 katı. 100 gram bulgurda 0.86 gram yağ bulunurken, kinoada 7.33 gram yağ bulunuyor.

Dolayısıyla kalori miktarı da bulgurdan fazla. Bulgur ise bir tahıl, lif miktarı kinoadan daha fazla. 100 gram bulgurda 8,2 gram lif varken, kinoada bu oran 5,1. Lifli yiyeceklerin tok tutucu özelliği olması nedeniyle kilo kontrolünde önemli bir rolü var.

Ayrıca sindirim sisteminin çalışması açısından da lifli gıdalar çok faydalı” dedi. Kolesterol içermeyen bulgur, yüksek posa içeriğiyle doygunluk verip, sindirimi kolaylaştırıyor, kan şekerini yavaş yükseltip hızla düşmesini engelliyor.

Lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini artırarak, kabızlıktan, tokluk hissi vererek, şişmanlıktan, kan yağlarının daha düzenli olmasını sağlayarak, kalp-damar hastalıklarından, bağırsakların normal çalışmasını sağlayarak; kanser dahil bir çok bağırsak hastalığından korunmada, kan şekerinin daha yavaş emilmesini sağlayarak, diyabetin daha iyi kontrol edilmesinde yardımcı oluyor.

İlgili Haberler