Uzmanından Bayram öğünleri için baklava ve börek çıkışı

Uzmanından Bayram öğünleri için baklava ve börek çıkışı
Diyetisyen Hilal Yazıcı’ndan Bayram öğünleri için baklava ve börek çıkışı geldi.

Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden artırılmaması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Hilal Yazıcı, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve böreklerin öğün olarak kabul edilmemesi uyarısında bulunan Diyetisyen Hilal Yazıcı, “Öğünlerde sadece baklava ve böreğe yer vermek daha hızlı acıkmaya, daha fazla kalori ve şeker alımına sebep olur. Sindirim problemlerine de yol açar. Bu nedenle bayram menüleri sadece baklava ve börekle geçiştirilmemelidir” dedi.

“HAFİF BİR KAHVALTI İLE GÜNE BAŞLAYIN”

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmasının daha iyi olacağını söyleyen Dyt. Hilal Yazıcı, “Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tercih etmek yerine domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK PORSİYONLAR TERCİH EDİN”

Hamur işi ve tatlı tüketimine dikkat çeken Dyt. Yazıcı, “Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve börekler öğün olarak kabul edilmemelidir. Daha hızlı acıkmaya, daha fazla kalori ve şeker alımına sebep olurlar. Ayrıca sindirim problemlerine de neden olacağı için öğünler baklava ve börekle geçiştirilmemelidir. Ziyaret öncesi ana öğün vakti gelmişse hafif bir yemek yenilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikramların porsiyonları mümkün olduğunca küçük tercih edilmelidir. Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

AŞIRI ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR

Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Yazıcı, “Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 litre su tüketimi önem kazanmaktadır. Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler