Doç. Dr. Emine Binnetoğlu'ndan korona virüse yakalananlara uyarı

Doç. Dr. Emine Binnetoğlu'ndan korona virüse yakalananlara uyarı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Binnetoğlu, korona virüse bir kez yakalanan ve hastalığı atlatan insanların, ne kadar bağışıklılık kazandıklarının henüz belli olmadığını ve herkesin mümkün olduğu sürece tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

Gülay TUNÇEL / Barış Yahya ÇİNÇİN

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Binnetoğlu, korona virüse yakalanan ve hastalığı atlatan kişilere dikkat çeken uyarılarda bulundu. Yeniçağ'a özel açıklamalarda bulunan Binnetoğlu, 14 günlük izolasyon süresinin önemine dikkat çekerek, semptom göstermeyen hastaların da kendilerini kontrol altına almalarını ve tebdirli davranmalarını söyledi. 

Testleri negatif çıkan vatandaşlara da uyarıda bulunan Binnetoğlu, "14 gün izolasyon süresinden bahsediliyor. Bu da 5. 6 güne tekabül ediliyor. Tedbir amaçlı sayı 14 gün olarak verildi. 14 gün boyunca kişide semptom oluşmazsa bu virüsün bulaşmadığını görebiliriz. İnsanlarımız şunu da yapıyorlar. Mesela, gelip tahlil yaptırıyorlar ve korona virüs olup olmadığına baktırmak istiyorlar. Evet, bu esnada olmayabilir ancak daha sonraki günlerde korona virüse yakalanmayacağınızın garantisini vermez bu" dedi.

"İKİ KEZ YAKALANAN AZ AMA" 

Şu anda korona virüse ikinci kez yakalanan hasta sayısında bir fazlalık olmadığını belirten Binnetoğlu, "Kaldı ki, korona virüs geçirdikten sonra bir kez daha korona virüse yakalan sadece 1-2 vakayı gözlemledik biz. Hani, tekrardan aynı enfeksiyonu geçirme durumu çok çok nadir. Bilim kurulundaki hocalarımızın da bize anlattığı, 1 kere korona virüs geçirmiş bir kişinin vücudundaki antrikor oranın ne derece etkili olacağı, bu hastalığı bir kez daha geçirip geçirmeyeceği bilinmiyor. Yani, 1 ay sonra mı 1 yıl sonra mı ne kadar süreceğini bilmediğimiz için yeniden enfekte olma durumları var. Test yaptırdık ve 14 gün boyunca hiç şikayetimiz olmadı, bundan sonra hastalık bize bulaşmadı mı? Hayır, bulaşır. Zaten hastalığınız yokmuş, bağışlığınız oluşmaz. 14 gün sonucunda da evdeki kadar olmasa da yine izalasyona dikkat etmeniz gerekiyor. Tedbirlere uyulması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

ORTAK YAŞAMAK ZORUNDA OLANLARA UYARI 

Korona virüs hastaları ile aynı evde yaşamak zorunda olan kişilere uyarıda bulunan Binnetoğlu, "Evde izolasyonu iki farklı şekilde düşünelim. Birisi temaslı hasta, diğeri de gerçekten hasta olanlar. Öncelikle covid hastası ile temas etmiş hastalara evde izalasyon öneriyoruz, onlarda herhangi bir semptom olmuyor. Burada amaç 14 gün boyunca herhangi bir rahatsızlığı olduğunda başkalarına bulaştırmasın, olduğunda da hemen hastaneye başvursun. Burada yapacağımız, temas öyküsü olanları 14 gün boyunca evinde izole ediyoruz. Ayrı bir evde kalabiliyorsa orada kalması, kalamıyorsa da ayrı bir odada izole olmasını öneriyoruz. Mümkünse tuvalet, banyo gibi ortak kullanım alanlarının kısıtlanması, eğer kısıtlanmıyorsa bu alanlar mümkün olduğu kadar temiz tutulmalı. Ortak malzemelerin kullanılması durumunda buna dikkat edilmesi gerekiyor. Eşyaların da 60 ile 90 derece arasındaki sıcaklıkta yıkanmasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.