Dolar karşısında değer kaybı yüzde 30’a ulaştı

Dolar karşısında değer kaybı yüzde 30’a ulaştı
TL, haftalık bazda, yüzde 6,34’lük kayıpla dolara karşı en kötü performans gösteren para birimi oldu. Türk Lirası, dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 30’a ulaştı.

Dolar/TL ABD Türkiye ilişkilerinde artan gerilim ile ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin endişeler ve bu süreçte para politikasına yönelik soru işaretleriyle önceki gün illikit piyasada 5.4250 ile tarihi zirveyi gördükten sonra salı sabahı erken saatlerde 5.23 civarında seyretti.

Dünya gazetesinden Aydın Şahinalp’in haberine göre, pazartesi günü dolara karşı yüzde 6,7 değer kaybeden TL salı günü yaklaşık yüzde 1 oranında toparlandı. Dolar/TL haber akışına göre 15 kuruşluk bir bantta dalgalı seyir izledi.

YILBAŞINDAN BUGÜNE YÜZDE 30’LUK KAYIP

Dolar/TL'deki zirve seviyelerinden düşüşte ise ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik görüşmelerle ilgili olarak belli konularda ön mutabakat sağlandığı ve süreci daha ileri taşımak için Ankara'dan bir heyetin Washington’a gideceği haberleri etkili oldu. Türkiye'nin enflasyon ve cari açık gibi makro ekonomik ve ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi risklerin baskısıyla TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 30'a ulaşırken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrışıyor.

ARJANTİN PEZOSU POZİTİF AYRIŞTI

Haftalık performanslara bakıldığında Türk Lirası yüzde -6,34 kayıpla gelişen ülke para birimleri arasında ABD Doları’na karşı en çok değer yitiren para birimi oldu. Yılbaşından buyana dolara karşı en kötü performansta liradan daha kötü durumda olan Arjantin Pezosu ise son bir haftada pozitif ayrıştı. Arjantin Pezosu yüzde 0,34’lük getiriyle yeşilde yer aldı. Türkiye 10 yıllık tahvillerin faizi, salı günü 42 baz puanlık yükselişle rekorunu tazeleyerek yüzde 20.09'a çıktı. 5 yıllık CDS'ler ise 349 baz puanı aşarak 2011'den beri görmediği seviyeye ulaştı.

İlgili Haberler