Doları ve Euroyu hep önceden bilen Remzi Özdemir dolarda neler olacağını açıkladı. Flaş gelişme

Doları ve Euroyu hep önceden bilen Remzi Özdemir dolarda neler olacağını açıkladı. Flaş gelişme
Dolar dün başlayan yükselişini sürdürüyor. Bugün yeniden 8 lirayı geçti. İşte doların yükselmesinde etkili iki neden.

Remzi Özdemir / Yeniçağ / Özel 

2014 yılından beri aralıksız yükselen dolar, Berat Albayrak’ın istifasıyla 7.550 seviyesine kadar gerilemişti. Dün ABD’den gelen haberler doların yeniden 7.840 seviyesine yükselmesine neden oldu. Avrupa’nın yaptırım kararını mart ayına ertelemesine rağmen Amerika’nın S-400 yaptırım kararını bu gece ya da yarın açıklayacak olması doların 8 TL’yi geçmesine neden oldu.

Doların yükselişi nedeni sadece Amerikan yaptırımı değil. Zira Amerika’nın alacağı yaptırım kararlarının hafif ve sadece belirli kesimi susturacak nitelikte olması bekleniyor.

ABD’den şu karar gelmesi bekleniyor:

-Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat yasağı,

-Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlara ihale ya da sözleşme yapılmaması gibi.

ABD’den gelecek en önemli ve Türkiye’yi sarsacak yaptırım uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi olacaktır. Bu maddenin uygulanmamasına kesin gözüyle bakılıyor.  Yine de bu maddenin kabul edilmesi, Türkiye’nin Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerin dışında hiç kredi alamaması anlamına geliyor.

Bu madde Türkiye için tarihinin en ağır yaptırımı olabilir. Amerika’nın bu maddeyi devreye sokmak yerine Türkiye üzerinde baskı aracı olarak kullanmayı tercih edeceği söyleniyor.

Tüm bu gelişmeler doların bir noktaya kadar yükselmesine neden olan unsurlar.

Asıl etken yabancı yatırımcılara verilen sözlerin tutulmaması oldu. Çünkü Albayrak’ın istifasından hemen sonra Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal, yatırımcılar ile görüşmüş ve yeni düzenlemeler ile reform sözü vermişti.

Aradan geçen bir aya rağmen reform yapılmadı.

Türkiye’ye giren paraya baktığımızda zaten doların neden yükseldiğini görüyoruz.

Reform taahhüdünün hemen sonrasında gelen sermaye git gide küçüldü.

İlk hafta Türkiye’ye 951 milyon dolar girdi.

İkinci hafta 637 milyon dolar, üçüncü hafta ise 317 milyon dolar.

Son haftaya baktığımızda ise sadece 27 milyon dolar.

Bu haftanın verilerini haftaya göreceğiz. Bu verilerden sermaye çıkışını göreceğiz.

Tüm bunlara baktığımızda doların neden yükseldiğinin yanıtını görüyoruz.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Dolardaki son hareket ile Merkez Bankası biraz daha köşeye sıkıştı.  24 Aralık’ta 100 baz puan faiz artırımı beklenirken artık en az 200 puanlık bir artış yapmak zorunda.

Doların hareketi 24 Aralık tarihine kadar devam edebilir. Yeni faiz artırımı ile dolar yeniden 7.700 seviyesine gelebilir. Artık her şey 24 Aralık tarihine kitlendi.  AKP iktidarının artık yabancı yatırımcılara vereceği bir beklenti kalmadı. Bu saatten sonra tek vereceği yüksek faiz olacaktır. Faizi yükselttikçe doları tutabilecek!